De donaties die de PVV van Amerikaanse conservatieve financierders ontvangt zijn sinds 2015 afgenomen.

Dat concludeert persbureau Reuters op basis van documenten die woensdag door het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn gepubliceerd

De partij van Geert Wilders ontving in 2015 108.000 euro van de conservatie Amerikaanse anti-islam stichting David Horowitz Freedom Centre. In 2016 was dat nog slechts 22.000 euro. Van het in New York gevestigde FOL inc ontving Wilders in datzelfde jaar 6850 euro.

Waarom de donaties zijn gedaald is niet duidelijk. De PVV is niet bereikbaar voor commentaar.

Horowitz

De stichting, vernoemd naar de Joods-Amerikaanse publicist David Horowitz, steunt de PVV al jaren. De New York Times schreef dinsdag dat Horowitz met zijn donaties aan de PVV mogelijk de Amerikaanse wet overtreedt. Die schrijft voor dat de stichting geen donaties mag doen aan politieke partijen.

Voorzitter van de stichting, Michael Finch, liet in een reactie aan de krant weten dat het niet zou gaan om schenkingen aan de partij, maar om steun voor de rechtszaken waar Wilders mee te maken had.

Openbaar

Sinds 2013 zijn politieke partijen verplicht de giften die zij ontvangen openbaar te maken. Hierdoor wordt inzichtelijk door wie de partij gefinancierd wordt en of er eventueel invloed gekocht wordt.

De PVV was toen al tegen het openbaar maken van de donaties en onlangs stemde de partij als enige tegen een motie die het partijen verbood om donaties uit het buitenland aan te nemen.

Wilders is afhankelijk van giften om zijn partij draaiende te houden. Omdat hij het enige lid van zijn partij is, komt hij niet in aanmerking voor subsidie van de overheid die bedoeld is om Kamerfracties te ondersteunen. Door het ontbreken van PVV-leden, komt er ook geen contributie binnen.

Campagne

Geld om de campagne te financieren is er haast niet. Wilders probeert daarom vaak in het nieuws te komen met berichten op social media. Opvallend is ook dat hij deze verkiezingscampagne weigert om geïnterviewd te worden door Nederlandse media, maar dat hij buitenlandse media wel te woord staat. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat hij in het buitenland op zoek is naar geldschieters.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceert sinds 2013 elk jaar een overzicht van de giften die alle politieke partijen ontvangen.

Oproep: Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.