Hoewel GroenLinks-leider Jesse Klaver het beleid wat betreft economische ongelijkheid en klimaat radicaal wil omgooien, zijn de plannen die hij voorstelt niet in beton gegoten.

"Als het gaat om ongelijkheid en klimaatverandering dan zijn er ontzettend veel verschillende manieren om beleid te bedenken om dat te realiseren. Over dat beleid kan met mij gesproken worden", zegt Klaver in een uitgebreid interview met NU.nl.

Tegelijkertijd benadrukt hij dat dat hij op zijn principes "geen concessies doet". Klaver: "Die principes zijn dat we de ongelijkheid terugdringen, dat we iedereen in Nederland gelijk behandelen en dat we klimaatverandering terugdringen."

Klaver over principes, onderhalen en een centrum-links kabinet
Video
Klaver over principes, onderhalen en een centrum-links kabinet

Milieuheffingen

In het verkiezingsprogramma heeft de partij onder andere een fikse lastenverzwaring ingeboekt staan: milieuheffingen van een grootte van 18 miljard euro.

Klaver wil hiermee onder andere autorijden flink duurder maken door bijvoorbeeld rekeningrijden in te voeren. Maar dit gaat alleen door als ook het belastingstelsel herzien wordt zodat mensen minder aan de fiscus hoeven te betalen.

Klaver: "Zou je alleen vergroenen, dan gaan mensen inderdaad heel veel betalen. Dat doen we niet, we geven het geld een-op-een terug door de belastingen en de lasten op arbeid te verlagen."

Ook wil GroenLinks de kolencentrales sluiten. Volgens Klaver gaan daarbij 2800 arbeidsplaatsen verloren, maar hij verzekert dat deze mensen niet in de bijstand terecht zullen komen. “Wat ik kan garanderen is dat wij niemand in de steek zullen laten”, aldus de GroenLinks-leider.

Kabinetsdeelname

Harde eisen legt hij echter niet op tafel. Klaver sorteert nadrukkelijk voor op regeringsdeelname van GroenLinks dat op dit moment vier zetels in de Kamer heeft, maar volgens de peilingen al weken bezig is aan een opmars.

Zelf sluit hij de VVD niet uit, maar een coalitie met de liberalen ziet Klaver in beginsel niet zitten. "Ik wil rechts niet aan een meerderheid helpen. Maar misschien moet de VVD links ooit aan de meerderheid helpen."

Lees hier het hele interview.