In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart.

Nooit eerder lag er zoveel druk op een lijsttrekkersdebat als zondagavond tijdens het Carré-debat dat wordt georganiseerd door RTL, Elsevier en BNR.

Dit is het enige grote televisiedebat waar ook de premier aan meedoet voor het slotdebat op 14 maart. En aangezien de VVD voorop ligt in de peilingen zullen alle partijen erop gebrand zijn zich tegenover de premier als tegenkandidaat te profileren.

Rutte probeert juist de laatste dagen de tweestrijd tussen hem en Wilders weer aan te wakkeren. Onder andere door de mensen erop te wijzen dat Wilders een groot gevaar is voor de economie en het internationaal aanzien als hij de grootste wordt.

Wilders doet echter vanavond niet mee waardoor hij aanvallen kan verwachten van vrijwel alle partijen. Het devies voor de lijsttrekkers is om vooral geen fouten te maken en waar het kan een rechtse directe uit te delen die blijft hangen in het hoofd van de kijkers.

De lijsttrekkers die het tegen elkaar zullen opnemen zijn: Asscher, Rutte, Krol, Buma, Roemer, Thieme, Klaver en Pechtold. Het begint om 21.00 uur en duurt tot 23.15 uur.

Turkije

De diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije rondom een campagne door de Turkse regering in Nederland lijkt niet direct met de campagne te maken te hebben, maar indirect kan het wel effect hebben.

De coalitiepartijen VVD en PvdA laten namelijk op deze manier zien geen Turkse inmenging te tolereren, een fijne boodschap aan de kiezer. Zowel Rutte als Asscher waren gisteren duidelijk in beeld om de plannen van Turkije te veroordelen.

Ontslagrecht

Asscher en Pechtold gingen gisteren in debat bij radioprogramma Kamerbreed over het ontslagrecht. De twee partijen staan daarin lijnrecht tegenover elkaar. Het stoort D66 dat de vaste baan een onneembaar bastion is geworden waardoor werkgevers huiverig zijn om personeel aan te nemen voor onbepaalde tijd.

"Het is te beschermend", zegt Pechtold bij Kamerbreed. Asscher wil juist vasthouden aan de huidige regels om werknemers te beschermen.

De twee denken anders over hoe werknemers meer zekerheden kunnen krijgen. Volgens Pechtold kan dat door de prikkel om mensen in dienst te nemen weg te nemen door de ontslagregels te versoepelen. Asscher wil flexcontracten onaantrekkelijker maken.

Binnen handbereik

Sybrand Buma krijgt steeds meer zelfvertrouwen nu andere partijen steeds meer de aanval openen op hem en hij daarom als relevant wordt gezien. Zijn partij is nog niet aangehaakt bij PVV en VVD in de peilingen, maar toch toonde Buma zich op een campagnebijeenkomst in Breda optimistisch. "De grootste worden ligt binnen handbereik", zei hij tegen 1848.nl.

WijzijnNL

Onlangs presenteerde een club prominenten in een enorme advertentie in de krant de manifestatie WijZijnNL. Later bleek dat het initiatief niet vanuit een groep bezorgde Nederlanders voortkwam, maar vanuit de PvdA.

De manifestatie werd gisteren gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam. Er kwamen een paar honderd mensen op af. Asscher hield een korte speech.

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

- Zoals eerder genoemd het grote debat in Carré.

- Emile Roemer en Lodewijk Asscher zijn zondagmiddag te gast bij Buitenhof.

- Ook zijn lijsttrekkers aanwezig bij De Telegraaf om daar de verkiezingskrant te maken. De zes grootste partijen in de Kamer zijn uitgenodigd om hieraan mee te werken.

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de stand van de vorige Peilingwijzer.

PVV 22-26 (23-27)
VVD 23-27 (23-27)
CDA 17-19 (17-19)
D66 17-20 (16-18)
GroenLinks 15-17 (15-17)
PvdA 12-14 (12-14)
SP 13-15 (12-14)
50Plus 5-7 (5-7)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (4-6)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht