CDA-leider Sybrand Buma snapt dat Nederlanders zich zorgen maken over de toekomst van Nederland, de Nederlandse identiteit en hun plaats in de samenleving.

Volgens de christen-democraat staat de Nederlandse identiteit niet alleen onder druk door de komst van vluchtelingen, maar ook door de veranderende samenleving als gevolg van de individualisering, globalisering en automatisering. 

"Nederland verandert in een heel hoog tempo en heel veel mensen hebben het gevoel hun identiteit te verliezen", zegt Buma in een interview met NU.nl.

Volgens de CDA-voorman zijn mensen door de individualisering van de maatschappij en de globalisering zekerheden verloren. 

Waarom Nederland volgens Buma zijn identiteit kwijt is
Waarom Nederland volgens Buma zijn identiteit kwijt is

Prosecco

"Je hebt een laag die de globalisering heerlijk vindt. Die drinkt een prosecco in het weekend op een terras in Parijs en denkt: lekker, die open grenzen. Een andere laag denkt: hé, door die open grenzen ben ik mijn baan kwijt", aldus Buma. 

"Daarnaast heb je de automatisering waardoor een deel van de banen, waarvoor je bent opgeleid, verdwijnt. Waar moet je dan heen? Op de arbeidsmarkt heb je nauwelijks nog vaste contracten waardoor heel veel mensen eindigen in een vage flexbaan of ze moeten voor zichzelf beginnen terwijl ze dat eigenlijk niet willen."

Vluchtelingen

Het gevoel "Nederland kwijt te raken" hangt niet alleen hiermee samen, maar ook met de komst van groepen nieuwkomers, stelt de christen-democraat. Hoewel de globalisering en de veranderingen op de arbeidsmarkt al voor de komst grote groepen vluchtelingen (vanaf 2015) is ingezet, snapt Buma dat mensen hun ongenoegen koppelen aan deze nieuwkomers.

"De mensen hadden deze zorgen al voor de vluchtelingencrisis, maar ik snap heel goed dat die koppeling er is en er ook is voor de toekomst. Als je ziet dat de bevolkingsgroei van Afrika van ruim 1 miljard nu naar 2,5 miljard in 2050 gaat en je ziet daar oorlogen, klimaatverandering en onzekerheid, dan weet je dat de kans op meer migratie levensgroot is" aldus Buma. "Mensen vragen zich dan af of zij een minderheid in eigen land worden. Dat zijn zorgen die ik reëel vind."

Oplossingen

Buma wil er met het CDA voor zorgen dat de zekerheden weer terugkomen en dat kan volgens Buma alleen met een middenkabinet.

"Ik wil een kabinet dat regeert vanuit het midden waarbij de keuzes van belang zijn, los van de vraag of die links of rechts zijn. Dat gaat over meer zekerheid op de arbeidsmarkt, sommige mensen noemen dat links. Maar ik denk ook dat we een harde aanpak van immigratie nodig hebben, dat noemen mensen weer rechts."

Daarnaast moet er een maatschappelijke dienstplicht komen voor jongeren die alle Nederlanders leert wat dienstbaarheid en burgerschap inhouden. 

Lees hier het hele interview: 

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.