
50Plus geeft financiële onderbouwing zorg pas na verkiezingen
"We doen er nog geen uitspraken over als in: het zal zeker zus of het zal zeker zo gaan. We zijn er wel van overtuigd dat die zorg anders moet en anders kan", zegt lijsttrekker Henk Krol tegen NU.nl.
Krol erkent dat hij liever een complete doorrekening zou hebben gehad van de zorgplannen, "maar ik kan het niet uit de hoge hoed toveren". 50Plus heeft het verkiezingsprogramma niet door het Centraal Planbureau door laten rekenen.
Voor de partij staat één ding wel vast: de marktwerking in de zorg moet eruit. Per 2020 wil de partij een nieuw zorgstelsel.
Krol: "De arts, de specialist en het ziekenhuis moeten weer tijd krijgen voor de patiënt. Nu word je in het ziekenhuis, ik maakte het onlangs nog mee, van het kastje naar de muur gestuurd want iedere handeling kan worden gedeclareerd door de verzekeringsmaatschappij."
Miljarden
De partij steunt dan ook het Nationaal Zorgfonds, het initiatief van de SP. In tegenstelling tot 50Plus, hebben de socialisten hun plannen wel laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Uit die berekeningen blijkt dat de invoering van het Nationaal Zorgfonds en de afschaffing van het eigen risico in 2021 7,8 miljard euro kost.
"Dat is heel veel geld en dan moet je dus kijken of het je dat waard is", zegt Krol. "Wij zeggen: het is ons heel veel geld waard. Maar we weten ook dat we andere wensen en eisen hebben. Dan moet je dus een pas op de plaats maken."
Die andere wensen en eisen zijn de verlaging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar, een breekpunt voor 50Plus, en een welvaartsvast pensioen.

Verkiezingen 2017: Dit zijn de politieke partijen van plan met de zorg
Plannen
De partij heeft wel meerdere punten over de zorg opgenomen in het partijprogramma.
Zo wil 50Plus verzorgingshuizen uitbreiden waar mogelijk, fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor zorgpersoneel, zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen van ouderen, wegwerken van wachtlijsten en het eigenrisico verlagen naar maximaal 200 euro per jaar.
Tegelijkertijd wil de partij een limiet stellen aan de zorguitgaven.