Premier Mark Rutte wil nooit meer regeren met de PVV van Geert Wilders en vreest nog altijd dat de PVV de grootste wordt.

Dat zei hij woensdag op campagne in Zeist.

Rutte zei eerder al dat de kans dat de VVD met de PVV gaat samenwerken na 15 maart ''nul is''. Op campagne in Zeist was hij woensdag nog iets stelliger. ''Niet voor niks dat ik met die partij nooit meer zal samenwerken na deze verkiezingen.''

''We weten dat ze weglopen als het moeilijk wordt, dat ze problemen niet kleiner maar groter maken, dat ze tegenstellingen aanzetten in plaats van verminderen'', aldus Rutte over zijn grootste electorale tegenstander.

Levensgroot

Hij zei verder wel te vrezen dat de PVV als grootste uit de bus komt. Die kans is "levensgroot", zei hij. "Deze verkiezingen gaan erover hoe we voorkomen dat de PVV de grootste wordt."

Overigens zei Rutte eerder deze week op de Universiteit Twente te verwachten dat de PVV nog wel terug zou zakken in de peilingen. Bij een voorspelling voor de verkiezingsuitslag had hij slechts 15 zetels over voor de partij van Wilders.

"Ik was misschien een beetje enthousiast", zei hij hierover in Zeist.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert’ en kies Mijn nieuws + pushbericht.