Het eerste grote tv-debat is in de verkiezingscampagne vaak essentieel voor het verdere verloop, maar na het lijsttrekkersdebat op RTL4 van zondag lijken grote veranderingen vooralsnog uit te blijven.

Dat blijkt uit de eerste Peilingwijzer, een gemiddelde van zes peilingen, waarbij ook peilingen van na het debat zijn meegenomen. De VDD is in de peiling de grootste partij, nipt gevolgd door de PVV.

Het CDA stijgt iets, maar volgens Tom Louwerse van de Peilingwijzer is dit niet significant. Hij concludeert tegenover de NOS dat het  "RTL-debat niet voor grote veranderingen in de politieke voorkeuren heeft gezorgd".

Verkiezingen 2017: Dit zijn de politieke partijen van plan met de veiligheid
Verkiezingen 2017: Dit zijn de politieke partijen van plan met de veiligheid

PVV

De PVV is al een tijdje aan het dalen, waardoor de PVV en de VVD nu ongeveer gelijk staan. Daarachter staan CDA, D66 en GroenLinks ook ongeveer gelijk. Daar weer achter komen SP en PvdA. Vooral voor de PvdA van Asscher is het verlies fors gezien het feit dat de partij bij de vorige verkiezingen in 2012 nog 38 zetels haalde.

Destijds speelde het RTL-debat een belangrijke rol in de campagne. Toenmalig PvdA-leider Diederik Samsom deed het beter dan zijn concurrent op links, Emile Roemer, waarna de partij van Samsom als een pijl omhoog schoot in de peilingen.

50Plus

Verder zichtbaar is het verlies van 50Plus van Henk Krol zichtbaar na het gestuntel met de AOW-cijfers van vorige week en het moeizame tv-optreden van afgelopen maandag bij Pauw en Jinek.

Krol moest die dag naar het ziekenhuis voor een onderzoek en kreeg daarvoor naar eigen zeggen "een roesje" waarvan hij in het programma nog last leek te hebben. 

"Het is niet goed als je daarna moet discussiëren, dus een televisie-optreden is dan niet verstandig", zei Krol tegen NU.nl. Zijn agenda werd vervolgens wat leger gemaakt.

Zijn partij stond twee weken terug nog op 8-10 zetels, inmiddels zijn daar nog 5 tot 7 zetels van over.

Het debat van afgelopen zondag in de Rode Hoed was niet het 'Premiersdebat' waar op was gehoopt, omdat Wilders en Rutte niet mee wilden doen. Zij waren het niet eens met de opzet. Hierdoor bleven de twee belangrijkste uitdagers weg.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht