In deze dagelijkse campagne-update lees je alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart. 

Drie dagen na het debat in de Rode Hoed wordt een beetje duidelijk wat het effect is geweest van het debat. De partijen lijken wat dichter bij elkaar te kruipen, al zijn significante verschillen in de meest recente Peilingwijzer niet te zien.

Wel blijft de PVV dalen en zakt 50Plus ook sterk na het kwakkelende optreden van Henk Krol vorige week en begin deze week.

"In die zin kun je zeggen dat het RTL-debat niet voor grote veranderingen in de politieke voorkeuren heeft gezorgd", aldus Tom Louwerse van Peilingwijzer tegen de NOS.

Toch laat de peiling van EenVandaag, een van de weinige peilingen van ná het debat van zondag, zien dat er zes partijen zijn binnen zeven zetels: VVD 22, PVV 22, CDA 19, D66 17, SP 16, GroenLinks 15.

Zie onderaan dit artikel een compleet overzicht van de actuele Peilingwijzer.

Clash Jinek-Roos

In Pauw en Jinek liepen de spanningen tussen Eva Jinek en Jan Roos gisteravond hoog op. Roos werd geconfronteerd met de toon die hij bezigde als verslaggever van PowNews. 

Roos reageerde geïrriteerd: "Als je journalist bent - dat kan ik u ook aanraden - moet je enige vorm van objectiviteit hebben." 

Deze uitspraak viel niet goed bij Jinek, die stelde dat Roos geen wijverige verwijten moet maken. D66-leider Alexander Pechtold viel haar bij. Hij noemde het optreden van Roos hypocriet.

Bekijk hier een fragment.

Uitgedunde agenda

Het zit Henk Krol niet mee. Zijn recent mislukte televisieoptredens zorgen voor een halvering van het aantal zetels in sommige peilingen. De voorman van 50Plus geeft aan moe te zijn van de drukke campagnedagen. 

In overleg met 50Plus-voorzitter Jan Nagel is Krols programma nu gehalveerd. Nagel benadrukt dat Krol als enig Kamerlid van de partij veel alleen moet doen: "Dan heb je af en toe een minder goede dag."

Gisterochtend bij de NOS verwees Krol bovendien naar zijn medicijngebruik. Hij zei dat hij daardoor "niet helemaal bij de les" was.

Krol moest maandag naar het ziekenhuis voor een onderzoek en kreeg daarvoor naar eigen zeggen "een roesje" waarvan hij maandagavond in het televisieprogramma Pauw & Jinek nog last leek te hebben.

"Het is niet goed als je daarna moet discussiëren, dus een televisie-optreden is dan niet verstandig", zei Krol tegen NU.nl.

Forum voor Democratie

Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie nemen geen deel aan het NOS-debat vlak voor de verkiezingen. Baudet stelde dat de NOS als publieke zender niet mag bepalen "welke partijen relevant zijn en welke niet" en stapte naar de rechter. 

Hij kreeg geen gelijk. De kortgedingrechter oordeelt dat de NOS zelf mag bepalen wie zij wel en niet uitnodigt voor het debat. De omroep selecteerde de partijen op basis van het aantal zetels in de Peilingwijzer van 1 februari.

Story en Privé

Een opvallende Tweet van Geert Wilders. Hij kondigt "mooie interviews" aan in de Story en Privé van volgende week. Ook deelt Wilders een sneer uit naar het gisteren afgezegde Nieuwsuur.

Kuzu

Denk-lijstrekker Kuzu herhaalde gisteren bij RTL dat Geert Wilders in zijn ogen op weg is om een "soort Hitler te worden". Wilders reageerde furieus.

Beveiliging

En nog meer Wilders-nieuws. Topmilitairen nemen een deel van zijn beveiliging op zich. Het zou gaan om leden van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), meldt De Telegraaf.

Vermoedelijk wil het kabinet laten zien dat het de beveiliging van de PVV-leider serieus oppakt. Eerder verweet Wilders het kabinet te makkelijk te stellen dat hij veilig zou zijn toen bleek dat een van de beveiligers gevoelige informatie met anderen zou hebben gedeeld.

Wilders voelde zich vervolgens genoodzaakt om zijn openbare campagneactiviteiten op te schorten.

Geen kinderstemrecht

Jesse Klaver was gisteravond de eerste gast van het radioprogramma De Kinderstem. Hij werd ondervraagd door twee meisjes van elf en een jongen van twaalf. 

Klaver stelde erg zenuwachtig voor het interview te zijn, omdat kinderen minder voorspelbaar zijn dan volwassenen. Hij is geen voorstander van kinderstemrecht: "Kinderen moeten niet zo’n grote verantwoordelijkheid op hun schouders krijgen."

Jeugdbeelden

Altijd leuk; jeugdbeelden van politici. Gisteren was Alexander Pechtold te gast bij Tijd voor MAX en daar werden beelden uitgezonden uit 1994 toen de huidige D66-leider artikelen taxeerde in een Kunst en Kitsch-achtig programma.

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

Deze ochtend is Kuzu bij de NOS op Radio 1 en daarna via Facebook live en NPO Politiek. Om 12.00 schuift SGP-leider Kees van der Staaij aan bij Frits Wester op RTL Z.

Rutte is deze middag in Zeist op campagne. Hij drinkt daar koffie met burgers. Vanavond is Roemer te gast bij Nieuwsuur en is Asscher vandaag op campagne in Hengelo.

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de peilingstand van de vorige Peilingwijzer.

PVV 22-26 (24-28)
VVD 23-27 (23-27)
CDA 17-19 (16-18)
D66 16-18 (15-19)
GroenLinks 16-18 (16-18)
PvdA 12-14 (11-15)
SP 12-14 (11-13)
50Plus 5-7 (5-9)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 4-6 (3-5)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-2)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht