In deze dagelijkse campagne-update word je bijgepraat over alles wat je moet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart. 

Een dag na het eerste grote tv-debat van RTL werd duidelijk dat de koplopers in de peilingen VVD en PVV er goed aan hadden gedaan om niet aan het debat deel te nemen. Het debat had volgens Maurice de Hond immers geen enkel effect gehad.

Kijkers van RTL bestempelden Pechtold als winnaar, maar uit een peiling van Maurice de Hond bleek dat kijkers Buma als winnaar van het debat kozen met 24 procent van de stemmen. Dat Buma won kwam vooral omdat hij de steun kreeg van VVD'ers en PVV'ers. Op gepaste afstand volgen Asscher, Klaver, Roemer. 

Opvallend is dat relatief veel GroenLinks-stemmers Pechtold beter vonden dan Klaver. 

Het gebrek aan effect van het RTL-debat legt extra druk op het andere grote tv-optreden: het debat in Carré op zondag 5 maart. Dan doet Rutte wel mee. Wie de peilingen nog in beweging wil krijgen zal dan moeten excelleren.

Excuses

RTL heeft gisteren excuses gemaakt voor het meewerken aan het uitzenden van een VVD-campagnespotje na het CDA-spotje tijdens de reclameblokken van het debat zondag.

Het CDA-spotje toont drie kinderen, die Rutte, Wilders en Buma voorstellen in hun jeugd. Buma, de verstandigste van de drie, zegt in het spotje dat hij later premier wil worden. Op deze reclame van het CDA volgde zondag direct de VVD-spot met de tekst: "Maar 40 jaar later...is Mark Rutte minister-president". De reclame sluit af met: "Wilt u een pessimist of een optimist?"

De VVD had de zender benaderd met het verzoek hun spotje direct na dat van het CDA te monteren. "Door dit toe te zeggen, bevestigden wij impliciet dat het filmpje van de partij inderdaad na het CDA-spotje zou komen. Dat hadden we niet moeten doen", zegt RTL tegen NU.nl.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders heeft de smaak te pakken als het gaat over het afzeggen van mediaoptredens. Na het wegblijven bij het debat in De Rode Hoed en een afmelding voor het aanstaande Carrédebat op 5 maart, kondigde hij aan een optreden bij Nieuwsuur te laten passeren, omdat hij "alleen dingen wil doen die hij leuk vindt, en dit vindt hij niet leuk", zo stelt een woordvoerder van Wilders. 

'VVD op 41 zetels'

Premier Mark Rutte was gisteren op campagne in Twente en waagde zich daar aan een voorspelling van de verkiezingsuitslag: De VVD krijgt 41 zetels, CDA 17, PvdA 16, D66 15, PVV 15 en GroenLinks eindigt op 14 zetels. 

De VVD-leider zei dat het CDA en D66 het dichtst bij zijn partij staan om een kabinet mee te formeren, maar hij sluit GroenLinks ook niet uit. "We moeten uiteindelijk toch naar een groenere samenleving toe, maar ik ben het niet eens met hoe hij dat wil doen", zei Rutte in het AD.

Krol

Na het gestuntel van vorige week kwam Henk Krol gisteren weer niet goed uit de verf bij een optreden in de talkshow van Pauw en Jinek.

Hij legde uit waarom hij vorige week een fout had gemaakt door te suggereren dat de daling van de AOW-leeftijd mogelijk kan worden bekostigd door een lagere AOW-uitkering. Hij haalde echter een aantal keer AOW en WAO door elkaar.

Vrouwen

Bij een campagnebijeenkomst in Leiden heeft Jesse Klaver maandag opgeroepen om in een volgend kabinet te zorgen voor een samenstelling waarbij minstens de helft uit vrouwen bestaat. Hij volgde daarmee Sylvana Simons, die bij een geïmproviseerde versie van het Lagerhuis in DWDD, eerder op de avond al pleitte voor dwingend diversiteitsbeleid.

Carnaval

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff liet eerder al weten liever carnaval te vieren dan campagne te voeren. Maandag bewees hij dat, verkleed als de baron uit Bassie en Adriaan, met een foto op sociale media.

Wat kun je aan verkiezingsnieuws verwachten?

Henk Krol is deze ochtend te gast op Radio 1 en daarna op Politiek 24 in gesprek met de NOS. Om 12.00 uur is Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu te gast bij Frits Wester op RTL Z.

Alexander Pechtold is eind van de middag te gast in Tijd voor Max en Kuzu is 's avonds aanwezig in Nieuwsuur. D66-leider Pechtold wordt aan het eind van de dag aan de tand gevoeld bij Pauw/Jinek.

De peilingen

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de peilingstand van afgelopen vrijdag.

PVV 24-28 (24-28)
VVD 23-27 (23-27)
CDA 16-18 (16-18)
D66 15-19 (16-18)
GroenLinks 16-18 (15-17)
PvdA 11-15 (12-14)
SP 11-13 (11-13)
50Plus 5-9 (8-10)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 3-5 (3-5)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-1)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht
.