In deze dagelijkse campagne-update word je compleet bijgepraat over alles wat je móet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart. 

Steevast is het grote RTL-debat, zo'n drie zondagen voor de verkiezingen, het startpunt van de échte campagne. Dan is het verkiezingsreces begonnen en hebben alle politieke kopstukken alle tijd voor de campagne.

Vrijdag was er al een Radio 1-debat met de meeste lijsttrekkers, maar gisteren was het eerste grote tv-debat, en historisch gezien wordt daar vaak het verschil gemaakt.

Geen gamechangers

De afwezigheid van Mark Rutte en Geert Wilders zorgde er echter voor dat het debat niet het gewicht kreeg dat het normaal heeft.

Met name de afwezigheid van de premier had invloed. Hij is, zeker gezien de stand van de peilingen, een gewilde uitdager voor de rest. Echte 'gamechangers' voor de campagne bleven zondag dan ook uit.

Bij het debat tussen Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lodewijk Asscher (PvdA) en Emile Roemer (SP) sprong er niemand uit, al werden er ook geen grove fouten gemaakt.

Buma

Wat nog het meest opviel was dat Buma een aantal keer geïrriteerd raakte, bijvoorbeeld toen debatleider Frits Wester hem vroeg of de verruiming van de euthanasiewetgeving een breekpunt voor hem was. Buma noemde dat "een waardeloze vraag".

Wester en Buma hadden sowieso een slechte chemie. Op het eind zorgde het feit dat de CDA-leider geen antwoord wilde geven op de vraag of hij over links of over rechts wilde regeren weer voor frustratie bij de debatleider.

Klaver

GroenLinks-leider Klaver kwam even in het nauw toen hij tegenover Roemer niet de VVD wilde uitsluiten voor een volgend kabinet.

Deze houding verbaasde de SP-leider, aangezien Klaver in het radiodebat van vrijdag nog PvdA-leider Asscher uitdaagde om niet met de VVD te gaan regeren.

Asscher

Wat verder opviel was dat Asscher de strategie van Samsom uit 2012 probeerde over te nemen door zeer beheerst het debat te voeren, zonder schreeuwen of harde uithalen.

Het 'premierwaardig' overkomen bleek de sleutel naar succes voor Samsom destijds. De huidige PvdA-leider baarde wel enig opzien door 'nee' te drukken bij de stelling dat Nederland meer vluchtelingen moet opnemen.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold kreeg in het debat het vaakst de lachers op zijn hand. Bijvoorbeeld toen Buma hem verweet afgelopen periode vaak de achterkamertjes van de ministeries in te zijn gedoken.

"Daar zaten anders nog behoorlijk wat CDA'ers die er al sinds de jaren vijftig zaten. Die moesten we er eerst uit wegjagen", aldus Pechtold.

Vrouwendebat bij WNL

Ook bij WNL werd er zondag gedebatteerd. Daar kwamen de vijf vrouwelijke nummers twee van diverse partijen aan het woord: Jeanine Hennis (VVD), Fleur Agema (PVV), Stientje van Veldhoven (D66), Renske Leijten (SP) en Mona Keijzer (CDA).

Opvallende afwezig was Khadija Arib (PvdA). Zij is de nummer twee van de tweede regeringspartij, maar volgens WNL wilde ze niet deelnemen om als Kamervoorzitter neutraal te kunnen blijven.

Het zorgde voor verbijstering op Twitter, aangezien iemand die op de nummer 2 van een partij staat toch volle bak campagne zou moeten voeren.

De verbijstering werd nog groter toen duidelijk werd dat Arib op 12 maart in De Balie wel meedoet aan een verkiezingsdebat met exact dezelfde vrouwen.

Bij WNL op Zondag werd Hennis, als enige vertegenwoordiger van de zittende coalitie, stevig aangepakt.

Campagnespotje

Een opvallend campagnespotje was er te zien tijdens de reclamebokken rond het debat in de Rode Hoed gisteren.

De VVD sloot namelijk steeds precies aan op een spotje van het CDA, waarmee de laatste uiteraard volledig belachelijk werd gemaakt.

Het CDA-spotje toonde kibbelende kinderen, die Rutte, Wilders en Buma moesten voorstellen in hun jeugd op het strand. Buma was de verstandigste van de drie.

Direct daarna begon de VVD-spot met de tekst: "Maar 40 jaar later...is Mark Rutte minister-president". De reclame sluit af met: "Wilt u een pessimist of een optimist?"

Blunder Wilders

PVV-leider Geert Wilders was gisteren dan wel niet bij het debat, hij baarde wel weer opzien door een opmerkelijke verspreking in een televisie-interview.

Hij stelde dat Pim Fortuyn was vermoord door een radicale moslim. Op Twitter corrigeerde hij zijn fout.

Beveiligingslek

Het beveiligingslek rond Wilders kende afgelopen zaterdag weer een vervolg. Weliswaar lijkt het erop dat er geen gevoelige informatie is gedeeld met een criminele organisatie, de beveiligingsdienst krijgt desondanks toch een extra screening.

Ook lijkt de PVV-leider de schroom van zich af te hebben gegooid om een politiek punt te maken van zijn beveiliging. 

Eerder wilde hij niet reageren en vond hij dat het kabinet zijn beveiliging serieus oppakte, maar inmiddels stoort hij zich aan de houding van het kabinet dat zijn veiligheid niet in het geding zou zijn.

Daar kwam nog bij dat Jeroen Dijsselbloem min of meer stelt dat Wilders overdrijft. Wilders zou volgens hem de situatie groter maken "dan op basis van de laatste feiten logisch zou zijn".

Debatrelletjes

Er is deze verkiezingscampagne opvallend veel gedoe rondom verkiezingsdebatten. Waar komt dat toch door? NU.nl zocht het uit.

Wat kun je vandaag verwachten aan verkiezingsnieuws?

Cabaretier Arjen Lubach gaat vandaag op de Universiteit Leiden in debat met Gert Jan Segers over het geloof.

Jesse Klaver heeft weer een verkiezingsbijeenkomst, ook in Leiden.

Mark Rutte is in Twente voor een gesprek met lezers van Tubantia en studenten van de Universiteit Twente. 

Emile Roemer schuift vanavond aan bij de eerste uitzending van het programma van Jeroen Pauw en Eva Jinek.

De peilingen

De PVV lijkt niet te profiteren van alle aandacht rond het beveiligingslek. Wel zijn er verschuivingen te zien bij 50Plus. Die zakken in de kiezersgunst, naar aanleiding van het gestuntel met de AOW-cijfers vorige week. 

Hieronder de actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels. Tussen haakjes de peilingstand van afgelopen vrijdag.

PVV 24-28 (24-28)
VVD 23-27 (23-27)
CDA 16-18 (16-18)
D66 15-19 (16-18)
GroenLinks 16-18 (15-17) 
PvdA 11-15 (12-14) 
SP 11-13 (11-13)
50Plus 5-9 (8-10)
ChristenUnie 5-7 (5-7)
SGP 3-5 (3-5)
PvdD 3-5 (3-5)
Denk 0-2 (0-2)
VNL 0-1 (0-1)
Forum voor Democratie 0-2 (0-1)

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht
.