PVV-leider Geert Wilders heeft zondag op Twitter een uitspraak in een Duits interview gerectificeerd. Hij stelde in een interview op de Duitse televisie dat Pim Fortuyn door een radicale moslim vermoord zou zijn.

LPF-voorman Pim Fortuyn werd in mei 2002 doodgeschoten door linkse milieuactivist Volkert van der Graaf. Hij werd tot achttien jaar celstraf veroordeeld en kwam in 2014 voorwaardelijk vrij.

Op Twitter stelde Wilders zondagavond, twee weken na het interview, dat hij niet Fortuyn had bedoeld, maar Theo van Gogh. Deze werd in november 2004 vermoord door moslimextremist Mohammed Bouyeri, die werd veroordeeld tot levenslang.

Linkse elitaire losers

Daarna haalde hij uit naar de "linkse elitaire losers. Geniet van mijn verspreking. Maar we gaan Nederland wel heel snel deislamiseren, en dat is geen verspreking!"

De PVV van Wilders hangt in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen rond de 30 zetels. Het is de enige grote partij die het 'deislamiseren' van de samenleving voorstaat.

Onderlinge ruzies

Wilders verwees in het interview op de Duitse televisie naar de LPF in een antwoord op de vraag waarom de PVV geen leden heeft. Hij stelde geleerd te hebben van de ondergang van de Lijst Pim Fortuyn, die na de moord op Fortuyn afbrokkelde door onderlinge ruzies van de Kamerleden.

Het interview met de Duitse journalist is op 12 februari al op de website Das Erste geplaatst. Maar Wilders maakte er zondag voor het eerst zelf melding van op zijn Twitter-feed. Op 12 februari gaf Wilders ook een interview in een programma van WNL. Interviewer Rick Nieman kreeg veel kritiek op het gesprek omdat hij niet kritisch genoeg zou zijn geweest.

De PVV-leider geeft in aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen weinig interviews. Ook laat hij de meeste televisie-debatten aan zich voorbij gaan.