PvdA'er Jeroen Dijsselbloem vindt dat PVV-leider Geert Wilders de zorgen over zijn veiligheid naar aanleiding van het beveiligingslek rond de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) "groter dan op basis van de laatste feiten logisch zou zijn".

Dat zei hij zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Dijsselbloem voegde er aan toe dat dit zijn persoonlijke oordeel is en dat hij de zorgen van Wilders wel begrijpt. Tegelijkertijd zijn de feiten waar de betrokken beveiliger van verdacht wordt in de loop van de week minder zwaar geworden.

"Dat heeft het gevoel bij Geert Wilders niet milder gemaakt. Hij is qua toon bozer geworden richting de overheid en dat verbaast me", aldus Dijsselbloem.

Niet veilig

Wilders liet eerder op de dag weten blij te zijn dat het kabinet de kwestie rond zijn beveiliging voortvarend oppakt. Maar hij vindt dat ten onrechte het beeld wordt gewekt dat hij veilig is. 

''Het kabinet neemt gelukkig maatregelen die genomen moeten worden. Maar houd op met zeggen dat het allemaal veilig is want dat is grote onzin", aldus Wilders op Twitter.

Zaterdag werd bekend dat de politie alle beveiligers rond Wilders aan een extra check gaat onderwerpen. Aanleiding is de aanhouding van politiemedewerker Faris K., die informatie zou hebben doorgespeeld over de beveiliging van de PVV-voorman.

Vorige week blies Wilders zijn openbare campagneactiviteiten af toen bleek dat rond K. eerder integriteitskwesties speelden. Hij is inmiddels weer op vrije voeten, omdat duidelijk werd dat K. geen vertrouwelijke informatie had gedeeld met een criminele organisatie.

Rutte

Dijsselbloem haalde in het radioprogramma ook uit naar de plannen van VVD-lijsttrekker Mark Rutte om de verpleeghuiszorg op peil te brengen.

De PvdA-prominent noemt de aankondiging van Mark Rutte om 2 miljard euro extra te investeren in verpleeghuizen "een beetje een Henk Krol-achtige financiering van een belofte waarbij de ouderen een groot deel van de prijs zelf gaan moeten betalen".

De verwijzing naar Henk Krol komt voort uit een rel afgelopen week over de financiële dekking van de 50Plus-leider om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65. Hieruit bleek dat dit onder andere kan worden betaald door de AOW-uitkering te korten.

Volgens Dijsselbloem halen de liberalen in hun verkiezingsprogramma 8 miljard euro weg bij minima, ouderen, arbeidsongeschikten en mensen in arme landen.

Bovendien worden de ouderen bij de VVD de komende vier jaar op de nul-lijn gezet. Daarbovenop snijden ze volgens hem nog eens een miljard in zorg- en huurtoeslag. "En wie maakt daar het meeste gebruik van: de ouderen."

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.