In deze dagelijkse campagne-update word je compleet bijgepraat over alles wat je móet weten over de campagne voor de verkiezingen op 15 maart. 

Politieke partijen doen hun best om de rel rond het beveiligingslek die de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) parten speelt niet te politiseren, maar toch geeft de zaak een onverwachte wending aan de campagne.

Ook Wilders, die doorgaans waar hij kan de aanval op de premier kiest, twitterde woensdag dat de kwestie door het kabinet serieus wordt opgepakt.

Even daarvoor was premier Rutte met minister van Justitie Stef Blok bij Wilders langsgeweest om de PVV-leider bij te praten en ook na onthullingen dat de verdachte in kwestie eerder betrokken was bij integriteitsschendingen volgde overleg tussen kabinet en politiediensten in het Torentje.

Wilders had toen al besloten de flyersessies voorlopig af te blazen. Een nieuwe Kamerbrief van Blok dat dit echt niet nodig is, mocht niet baten.

Het vele overleg tussen Rutte, Blok en politie geeft aan hoe het kabinet met de kwestie in de maag zit. Na de moord op Pim Fortuyn kreeg het toenmalige kabinet de kritiek de dreigementen aan het huis van Fortuyn niet serieus genoeg te hebben genomen.

Dat is de reden dat Rutte, ook al is hij druk met de voorbereiding op het eerste verkiezingsdebat en het losbarsten van de campagne, zich stevig met de zaak bemoeit.

De kans is groot dat Wilders electoraal van de kwestie profiteert, omdat het wederom de aandacht vestigt op de noodzaak om politici als Wilders te beveiligen.

Henk Krol in het nauw

Het gestuntel van Henk Krol deze week over de cijfers rond de verlaging van de AOW-leeftijd zou hem weleens kunnen opbreken.

Krol suggereerde dat de verlaging van de AOW-leeftijd kon worden bekostigd door het verlagen van de AOW-uitkering.

Donderdagochtend schreef De Telegraaf al dat diverse 50Plussers geschrokken waren van het gestuntel. In de middag deed ook partijvoorzitter Jan Nagel geen moeite meer om zijn partijleider te sparen. "Iedereen maakt weleens een minder juiste formulering", zei Nagel.

Voor Krol kwam hier echter ook nog gedoe bij door publicaties in Elsevier dat hij gefraudeerd zou hebben met zijn leaseauto en gelogen zou hebben over zijn middelbare school.

Kiezers houden niet van gedoe rond een lijsttrekker en gestuntel met cijfers. Het beeld van de Krol die met overgave opkomt voor de belangen voor ouderen zou daardoor weleens kunnen gaan kantelen.

Ook Krol zelf erkende dat zijn partij deze week waarschijnlijk schade zal oplopen in de peilingen.

Kuzu de mist in

Denk-frontman Tunahan Kuzu liet zijn volgers gisteren in verbijstering achter door te stellen dat bij allochtonen sneller de stekker uit een behandeling wordt getrokken dan bij autochtonen.

Tegenover NU.nl stelde hij later, geschrokken door de reacties, dat hij geen bewijs heeft voor zijn stelling, maar dat hij heeft gehoord dat dit voorkomt. Later voegde hij er aan toe dat zijn verwijt niet gericht was op alle artsen.

"Mensen van de eerste generatie hebben een taalprobleem. De medisch specialist geeft dan een opdracht: knipper met je ogen. Maar als de persoon dat niet verstaat en de opdracht niet opvolgt, dan zeggen ze: ja, dit heeft geen zin trek de stekker er maar uit", aldus Kuzu.

Voorzitter van de artsenfederatie KNMG René Héman herkent het beeld dat Kuzu schetst niet. "De gedane bewering herkennen wij zeker niet. Als Denk met een deugdelijke onderbouwing komt, gaan we hier serieus naar kijken. We nemen bij passende zorg in de laatste levensfase juist nadrukkelijk alle verschillende levensbeschouwingen mee."

Wat kun je verwachten aan verkiezingsnieuws?

Vanmiddag staat het eerste grote lijsttrekkersdebat op de agenda. Op Radio 1 nemen tussen 16.30 en 18.00 uur de verschillende kopstukken het tegen elkaar op. De PVV is niet aanwezig. Wilders, die al sterk staat in de peilingen, wil het aantal debatten tot een minimum beperken.

Het debat is opgedeeld in drie rondes:

1) Rutte, Roemer, Van der Staaij

2) Buma, Pechtold, Segers

3) Asscher, Klaver, Krol

De partijen werden door een loting aan elkaar gekoppeld.

Zondag zijn er weer twee debatten. In de ochtend is er bij WNL op zondag een debat tussen vrouwelijke nummers twee: Jeanine Hennis (VVD), Fleur Agema (PVV), Renske Leijten (SP) en Mona Keijzer (CDA).

Zondagavond is het Rode Hoed-debat. Dit zou eerst het premiersdebat van RTL worden, maar PVV en VVD leverden de uitnodiging weer in toen RTL toch meer dan de afgesproken vier lijsttrekkers wilde uitnodigen.

Zowel Rutte als Wilders hebben er, aangezien zij samen bovenaan staan in de peilingen, geen belang bij om anderen een podium te bieden om zich te mengen in de premiersstrijd.

RTL besloot vervolgens het debat af te blazen, maar ging daarna toch overstag om het debat door te laten gaan. Nu met Asscher en Roemer erbij, naast Buma, Pechtold en Klaver.

De peilingen

De actuele peiling van de Peilingwijzer, het gemiddelde van de diverse peilingen. De getallen geven de marge aan in het aantal zetels.

De laatste dagen is de VVD steeds dichter richting de PVV gekropen. 

PVV 24-28

VVD 23-27

CDA 16-18

D66 16-18

GroenLinks 15-17

PvdA 12-14

SP 11-13

50Plus 8-10

ChristenUnie 5-7

SGP 3-5

PvdD 3-5

Denk 0-2

VNL 0-1

Forum voor Democratie 0-1

Wil jij elke week een update van alles wat je móet weten over de politiek op het Binnenhof? Meld je dan hier aan voor de 1848 Factsheet van 1848.nl.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.