Door het beveiligingslek in de Dienst Bewaken en beveiligen (DBB) zijn alle publieke optredens van PVV-leider Geert Wilders opgeschort.

Dat laat hij weten via Twitter.

Het besluit van Wilders volgt op berichtgeving in het AD, waaruit blijkt dat de agent uit het beveiligingsteam van Wilders die wordt verdacht van lekken, al eerder werd verdacht van integriteitsschendingen.

Naar Faris K. zou volgens de krant onderzoek zijn gedaan toen hij nog voor een andere politie-eenheid werkte. Het AD haalt ook bronnen aan, volgens wie de broer van de verdachte al eerder bij de politie zou zijn ontslagen, omdat hij informatie had gelekt.

Wilders noemt het nieuws "enorm verontrustend. Tot alle feiten mbt onderzoek corruptie DBB bekend zijn, schort PVV de publieke activiteiten (flyeren) op", stelt hij. De PVV-leider zou komend weekend op campagne gaan in Volendam. Ook eist hij duidelijkheid over wat er is gelekt. Pas dan wil hij zich weer op straat begeven om campagne te voeren voor de verkiezingen.

Televisiedebatten

"Zeker bij bijeenkomsten waar honderden onschuldige mensen komen wil ik echt het zekere voor het onzekere nemen", aldus Wilders. "Het is geen wantrouwen naar het kabinet." Hij zegt wel van plan te zijn mee te doen aan twee geplande televisiedebatten midden maart.

Zijn vertrouwen in de dienst die hem al meer dan tien jaren beschermt, heeft een knauw gekregen. "Dat ik in z'n algemeenheid in die dienst ook wel mijn vraagtekens heb - het gaat niet over individuele mensen - ik denk dat dat toch wel te billijken is."

Voorarrest

De medewerker zat in voorarrest, maar mag het proces in vrijheid afwachten. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar K. en had om die reden gevraagd de man langer vast te houden. Het OM beraadt zich nu op een hoger beroep. 

K. was geen persoonlijke beveiliger van Wilders. Hij is een ervaren agent die volgens de korpschef van de Landelijke Politie, Erik Akerboom, onder meer belast was met het maken van zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van de PVV-leider.

Misdaadorganisatie

NRC meldde dinsdag dat de agent van Marokkaanse komaf toegang had tot databases met zeer vertrouwelijke inlichtingen en vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt naar een Marokkaans-Nederlandse misdaadorganisatie.

De criminele organisatie waaraan K. informatie zou hebben geleverd, zou zich schuldig hebben gemaakt aan heling en aan het witwassen van crimineel geld.

Blok

Volgens minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) is er geen aanleiding om aan te nemen dat door het lek beschermde mensen in gevaar zijn geweest. ''De veiligheid van Wilders en alle andere politici die campagne voeren staat voorop. Onze mensen zetten zich daar volledig voor in.''

Blok zegt te betreuren dat Wilders heeft besloten te stoppen met publieke optredens, zoals flyeren. ''Ik begrijp echt wel dat hij al heel lang onder moeilijke omstandigheden zijn werk moet doen. Maar ik vind het jammer dat hij deze beslissing heeft genomen. We zijn er echt van overtuigd dat hij veilig zijn werk kan doen. De heer Wilders maakt een eigen inschatting. Hij heeft helaas die beslissing genomen.''

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geeft aan dat de veiligheid van alle politici gewaarborgd was en is.

'Verschrikkelijk'

Premier Mark Rutte ging woensdag langs bij Wilders om over het lek te spreken. Ook liet hij woensdag via Facebook weten het "verschrikkelijk" te vinden dat Wilders beveiliging nodig heeft en zegt dat het kabinet de zaak "zeer serieus" neemt. "We nemen altijd alle maatregelen die nodig zijn."

Wilders zei tevreden te zijn over de wijze waarop het kabinet het probleem met zijn beveiliging oppakt. ''Ik reageer niet op kwesties inzake mijn veiligheid en de actualiteit. Is serieuze zaak en wordt gelukkig ook serieus door kabinet opgepakt", twitterde Wilders woensdag.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.