De partijtop van 50Plus blijft achter lijsttrekker Henk Krol staan, ondanks zijn verwarrende uitspraken over het belangrijkste standpunt van de partij: het verlagen van de AOW-leeftijd.

"Iedereen maakt weleens een minder juiste formulering", zegt partijvoorzitter Jan Nagel. 

Nagel presenteerde donderdag samen met financieel specialist en kandidaat Kamerlid voor 50Plus, Martin van Rooijen, de eigen financiële onderbouwing van het verkiezingsprogramma. De partij heeft de plannen niet laten doorrekenen bij het Centraal Planbureau (CPB).

Op het punt van het verlagen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar zag die berekening er anders uit dan waar Krol eerder deze week mee naar buiten kwam. Krol citeerde een onderzoek waarin de kosten niet oplopen tot 12,9 miljard euro op de lange termijn zoals het CPB beweert, maar juist 22 miljard euro lager uitvalt. 

De crux zat hem in het feit dat de oudedagsvoorziening de komende jaren niet meestijgt met de lonen. Daarmee spreekt Krol zijn eigen verkiezingsprogramma tegen, waarin staat dat de AOW welvaartsvast blijft.   

"Je moet af en toe kiezen uit een aantal kwaden", zei Krol toen. "Een klein foutje, dat kan een keer gebeuren", reageerde Nagel donderdag. Hij heeft "meer dan 100 procent vertrouwen" in Krol als lijsttrekker bij de komende verkiezingen.

Krol afwezig

Opvallende afwezige donderdag was Krol zelf. Hij moest zich volgens Nagel voorbereiden op het Radio 1-debat dat vrijdag plaatsvindt.

De indruk dat de partij Krol aan deze persconferentie zou willen onttrekken is volgens Nagel flauwekul. Zowel Nagel als Van Rooijen hekelden het feit dat hun partij door de media "misschien wel het meest kritisch wordt benaderd van alle partijen". 

"Doorgaans weet Henk ingewikkelde punten glashelder weer te geven", zei Nagel. "Het enige dat hij erbij had kunnen zeggen is: we zorgen met extra maatregelen dat die welvaartsvaste AOW gedekt is", voegt Van Rooijen toe.

Berekening

50Plus rekende voor dat de kosten voor de maatregelen 12,6 miljard euro bedragen. Dat wordt vooral uitgegeven aan de verlaging van de AOW-leeftijd, belastingverlichting voor gepensioneerden en het verlagen van het eigen risico naar maximaal 200 euro.

Dat wordt grotendeels betaald door de bedrijven. Die krijgen een lastenverzwaring van 3,6 miljard euro te verstouwen doordat een aantal fiscale voordelen wordt geschrapt. 

Ook werkenden gaan het voelen omdat de arbeidskorting niet meer wordt verhoogd in de 50Plus-plannen.

Al met al blijft het begrotingsoverschot in 2021 van 0,9 procent van het bbp waar het CPB vanuit gaat onaangetast, aldus de partij.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.