Lijsttrekker Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren doet op 5 maart mee aan het grote Carré-debat van RTL Nieuws, BNR en Elsevier. Zij neemt de plek in van Geert Wilders, die weigert aan het debat deel te nemen.

Wilders annuleerde zondag, ondanks een eerdere toezegging, het debat omdat hij boos is op RTL Nieuws. Het programma zond een dag eerder een interview uit met zijn broer Paul, die zich kritisch uitliet over de politieke opvattingen van Wilders.

De Partij voor de Dieren is de tiende partij in de peilingen. Maar omdat het debat op zondag wordt gehouden, kan ChristenUnie-lijsttrekker Gertjan Segers niet meedoen aan de uitzending. De partijen die in het debat tegenover elkaar zullen staan zijn VVD, CDA, PvdA, D66, SP, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

De partij van Marianne Thieme heeft nu twee zetels in de Tweede Kamer, maar staat in de peilingen op flinke winst.

Verkiezingen 2017: Dit zijn politieke partijen van plan met werk, inkomen en geld
Verkiezingen 2017: Dit zijn politieke partijen van plan met werk, inkomen en geld

Kiezer gedupeerd

Het is het tweede grote debat waar Geert Wilders niet aan meedoet. Eerder zei hij ook het premiersdebat van RTL Nieuws af omdat het programma niet vier, maar vijf deelnemers wilde uitnodigen.

Ook Mark Rutte doet om die reden niet mee. RTL Nieuws beklemtoont dat Wilders met zijn afzeggingen de kiezer dupeert. "Als je de politiek ingaat, word je geacht verantwoording af te leggen en te debatteren over je standpunten", stelt hoofdredacteur Harm Taselaar.

Islamdebat

Ook aan het Nationale Islamdebat, dat op 10 maart in Rotterdam plaatsvindt, weigert Wilders mee te doen. De organisatoren zeggen dit heel spijtig te vinden. Zij hadden gehoopt dat de PVV-leider meer uitleg zou geven over zijn plan om alle moskeeën te sluiten en de Koran te verbieden.

In zijn verkiezingsprogramma, dat één A4-tje telt, geeft Wilders verder geen uitleg over deze voornemens. Ook het Groene Verkiezingsdebat, dat zondag plaatsvond, liet de PVV-leider aan zich voorbij gaan.

Sterker dan leugens

Er zijn op dit moment nog twee debatten waaraan Geert Wilders wél meedoet: op 13 maart gaat hij in debat met VVD-leider Mark Rutte bij Een Vandaag en op 14 maart staat een debat tussen Wilders en PvdA-leider Lodewijk Asscher gepland bij de NOS.

Wilders heeft zich de afgelopen dagen op Twitter heel negatief over de media uitgelaten. "Veel media haten ons", schrijft hij. "Geloof ze niet. Gelukkig is de PVV sterker dan hun leugens!"

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.