Jesse Klaver, lijsttrekker van GroenLinks, legt de kritiek van de PvdA op het verkiezingsprogramma naast zich neer. 

"Ik vind het opvallend. De partij doet heel veel moeite om onze plannen te lezen en heel veel moeite om ze niet te begrijpen", zegt Klaver zondag in televisieprogramma Buitenhof.

Zaterdag noemde PvdA-minster Jeroen Dijsselbloem (Financiën) de plannen van GroenLinks bij NU.nl ontwrichtend.

Door in een hoog tempo nieuwe wetgeving in te voeren dreigen veel burgers en bedrijven buiten de boot te vallen, aldus de minister.

Dijsselbloem stipte onder andere de bedragen aan die burgers onder de GroenLinks-plannen moeten betalen met de voorgestelde kilometerheffing. Een normaal gezin, gebonden aan vaste werktijden, zou volgens Dijsselbloem 120 euro per maand extra moeten betalen.;

In het defensief

Maar Klaver is niet onder de indruk van deze kritiek en stelt dat het bedrag niet klopt.

"De PvdA zit in het defensief. Ze gebruiken mij als krabpaal. Het zal wel. Na de verkiezingen is alles vergeten en vergeven. Wij gaan Nederland veranderen, daar heb ik ook de PvdA voor nodig", zegt de GroenLinks-leider. 

Klaver beaamt dat er verschillen zijn tussen zijn partij, de SP en de PvdA. Maar er zijn ook veel overeenkomsten. Het is dan ook zijn ambitie om de VVD uit een volgend kabinet te houden.

"Kijk eens kritischer naar wat de VVD doet. Daar wordt bezuinigd op de zorgtoeslag, de huurtoeslag en de uitkeringen. Daar komt het gevaar vandaan, niet van ons", zegt Klaver richting Dijsselbloem.

Vooruitkijken

Er wordt door de partijen al veel vooruitgekeken naar de formatie. PvdA-leider Lodewijk Asscher liet eerder op zondag weten het liefst te willen samenwerken met GroenLinks, SP en CDA.

Klaver heeft het al langer over een progressieve samenwerking waarbij ook ruimte is voor D66 en de ChristenUnie. Na de verkiezingen moeten die partijen elkaar vasthouden, vindt hij.

Vooralsnog lijkt het erop dat de rechtse partijen de dienst gaan uitmaken. Volgens de peilingen, met inachtneming van foutmarges, halen de PVV en VVD de meeste stemmen. 

De kans dat de PVV deel gaat uitmaken van een volgende regering is klein. Op 50Plus na, hebben alle lijsttrekkers de partij van Geert Wilders uitgesloten.