Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart mogen gemeenten toch computers inzetten om verkiezingsresultaten bij elkaar op te tellen. Die computers mogen geen internetverbinding maken.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder werd besloten dat de verkiezingssoftware van de Kiesraad niet meer zal worden gebruikt, omdat uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat daar veel beveiligingsproblemen mee waren.

De papieren stembiljetten worden altijd met de hand geteld, maar voor het optellen van de resultaten van verschillende stembureaus mogen hulpmiddelen worden ingezet, schrijft Plasterk. Gemeenten zeiden zich zorgen te maken dat het handmatig optellen van de resultaten meer tijd en geld zou kosten.

De gemeenten zullen worden gewaarschuwd dat de computers die bij de telling worden gebruikt geen internetverbinding mogen hebben en dat nooit iemand alleen mag worden gelaten met de computer, om fraude te voorkomen.

Papier

Het doorgeven van gegevens aan de kieskringen zal niet elektronisch gebeuren, zoals eerder wel het plan was. Nu wordt daar enkel nog papier voor ingezet.

Onduidelijk is of de tel-pc's alleen tijdelijk offline hoeven te zijn, of dat alleen computers mogen worden gebruikt die nog nooit een internetverbinding hebben gehad. Beveiligingsexperts gebruiken zulke 'airgapped' computers voor het behandelen van zeer gevoelige data.

Volgens Plasterk zal de verkiezingsuitslag nog altijd op tijd binnen zijn. De definitieve uitslag moet binnen een week na de verkiezingsdag bekend zijn, zodat de nieuwe Tweede Kamer kan worden geïnstalleerd.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.