Het verkiezingsdebat van RTL Nieuws op zondag 26 februari gaat gewoon door. Dat heeft het programma dinsdag gemeld. Er doen vijf partijen mee: CDA, D66, GroenLinks, PvdA en SP.

RTL meldde zondag dat het debat niet doorging omdat Mark Rutte en Geert Wilders, lijsttrekkers van respectievelijk VVD en PVV, allebei afzegden.

Zij deden dit naar eigen zeggen omdat RTL had toegezegd dat er maar vier deelnemers mee zouden doen aan het zogenoemde 'premiersdebat'.

RTL Nieuws zou de vier kandidaten voor het debat selecteren op basis van de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van zes peilingen. De marges tussen de nummers drie tot en met vijf waren zo klein, dat RTL het niet verantwoord vond om maar vier lijsttrekkers uit te nodigen.

Het debat vindt nu toch plaats. In plaats van de VVD en PVV zullen ook de PvdA en de SP, de nummers 6 en 7 in de peilingen, aan het debat meedoen.

Wilders heeft geen spijt dat hij 'premiersdebat' heeft afgezegd
Wilders heeft geen spijt dat hij 'premiersdebat' heeft afgezegd

Dieptriest

Wilders zegt dat hij niet gaat kijken naar het debat. "De afspraak was een debat met vier partijen die op dat moment het grootste zijn in de peilingwijzer. Je kunt niet halverwege de wedstrijd de spelregels veranderen." Wilders heeft er geen spijt van dat hij het debat heeft afgezegd.

SP-leider Emile Roemer geeft aan dat hij graag deelneemt. "Het is vooral een debat om verantwoording af te leggen wat je de afgelopen jaren gedaan hebt en waar je met het land naartoe wilt." Roemer noemt het "dieptriest" dat de VVD en PVV niet willen komen en verantwoording afleggen. 

De SP-leider hoefde niet lang na te denken om ja te zeggen tegen deelname. "Deze kans laat ik zeker niet liggen".

Groningen

Rutte en Wilders waren afgelopen woensdag ook afwezig tijdens het eerste lijsttrekkersdebat in Groningen. RTL Nieuws organiseert een van de twee grote debatten waar Wilders aan mee zou doen. Het andere debat is te zien bij de NOS, op 14 maart, de avond voor de verkiezingen.

Wilders doet ook niet mee aan het grote Radio 1-debat op 24 februari. Op 13 maart organiseert EenVandaag een debat tussen alleen Wilders en Rutte. RTL organiseert op zondag 5 maart nog een debat tussen de acht grootste partijen, vanuit theater Carré in Amsterdam.

Wil jij bij belangrijk nieuws in aanloop naar de verkiezingen een pushbericht ontvangen? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'Verkiezingsalert' en kies Mijn nieuws + pushbericht.