De CO2-uitstoot van Nederland is dit jaar waarschijnlijk hoger dan in 2020. Dat staat in de Klimaat- en Energieverkenning. Donderdag werd dit rapport gepresenteerd aan de Tweede Kamer. De uitstoot is te hoog om Nederlandse klimaatdoelen te halen en aan uitspraken van rechters te voldoen.

Vanaf eind 2020 moest Nederland zeker een kwart minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Dat bepaalden drie rechters in 2015, 2018 en 2019. De actiegroep Urgenda had een rechtszaak aangespannen tegen de overheid. En gewonnen. De risico's van klimaatverandering zijn namelijk groot. En de overheid heeft de plicht om voor haar inwoners te zorgen en klimaatverandering te voorkomen, vonden de rechters.

Dat doel van 25 procent minder broeikasgassen werd vorig jaar mogelijk nét gehaald. Niet dankzij de overheid, maar dankzij de coronacrisis. Want ineens reden er minder auto's en gebruikten we minder energie. Toeval dus. Maar de overheid kwam niet met genoeg extra regels om uitstoot ook na de coronacrisis nog te verlagen. Daardoor steeg de uitstoot weer in 2021. En als er niets gebeurt kan dat doorgaan tot 2025, zeggen experts.

Dat mag niet, besloot de hoogste rechtbank van Nederland. Ook na 2020 mag de uitstoot niet weer stijgen. De overheid heeft de plicht om daarvoor te zorgen.

Tijdens de formatie moet Nederland een nieuw, hoger klimaatdoel stellen voor 2030.

Tijdens de formatie moet Nederland een nieuw, hoger klimaatdoel stellen voor 2030.
Tijdens de formatie moet Nederland een nieuw, hoger klimaatdoel stellen voor 2030.
Foto: Bart-Jan Dekker, NU.nl

Nog strengere doelen voor 2030

Nederland heeft ook een klimaatdoel voor 2030. Dan moet onze uitstoot van broeikasgassen nog verder gedaald zijn. Volgens de bestaande plannen is onze uitstoot dan 38 tot 48 procent. Dat is een flinke stap in de goede richting, maar nog niet genoeg om het doel voor dat jaar te halen. Dat is namelijk 49 procent.

Bovendien is de verwachting dat Nederland het klimaatdoel voor dat jaar nog wat verder zal verhogen, tot 55 procent. Dat heeft Nederland met alle andere landen in de Europese Unie afgesproken. Kortom: we halen de Nederlandse doelen al niet zonder extra maatregelen, maar de Europese al helemáál niet.

Nederland op vijfde plek van vervuilendste landen

Tot nu toe loopt Nederland niet voorop. Een Nederlander stoot 37 procent meer broeikasgassen uit dan een gemiddelde Europeaan. Ons land staat op de vijfde plek van de vervuilendste landen, van alle landen van de Europese Unie. Er is dus nog een hoop werk aan de winkel.

Zeespiegel dreigt sneller te stijgen: 'We gaan naar kritieke grens'
129
Zeespiegel dreigt sneller te stijgen: 'We gaan naar kritieke grens'

We zijn benieuwd naar je mening over dit artikel. Klik hier om je feedback achter te laten in een korte vragenlijst van een minuut.