Het merendeel van het voormalig personeel van warenhuisketen V&D is weer aan het werk.

Uitkeringsinstantie UWV meldt dat bijna zevenduizend van de ruim tienduizend oud-medewerkers van het bedrijf, dat bijna een jaar geleden failliet ging, weer aan de slag is.

Vooral de jongere ex-krachten van V&D hebben een nieuwe baan gevonden. Voor veel oudere werknemers is de situatie minder rooskleurig. Bij de peiling van het UWV begin augustus had minder dan een kwart van de oudere werknemers een nieuwe baan.

Het grootste deel van het voormalig warenhuispersoneel vond werk in de detailhandel of in de horeca. Andere sectoren waar V&D'ers naartoe gingen zijn de zorg, de zakelijke dienstverlening en de uitzendbranche.

V&D werd op oudjaarsdag 2015 failliet verklaard, waardoor duizenden mensen hun baan verloren. Alleen voor ruim vijftig zelfstandige filialen van La Place bleek begin dit jaar een doorstart mogelijk, onder de vleugels van supermarktbedrijf Jumbo.

Later werd bekend dat V&D zelf mogelijk nog terugkomt als webshop. Drie winkelondernemers, waaronder CoolCat-baas Roland Kahn, hebben daarvoor de merkrechten van het failliete bedrijf overgenomen.

Onderzoek

De curatoren van de ter ziele gegane warenhuisketen V&D verwachten in het derde kwartaal van 2017 een onderzoek naar de oorzaak van het faillissement af te ronden. 

Er zijn zo’n 2.500 vorderingen ingediend van partijen die denken nog geld te goed te hebben van V&D, La Place en V&D Holding. 

Panden

Ook steeds meer panden van V&D vinden een nieuwe bestemming. Zo betrekt de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay meerdere vestigingen.

Het concern wil de komende twee jaar in totaal twintig winkels openen in Nederland, wat naar verwachting zo'n 2.500 nieuwe banen betekent.

De laatste jaren zijn er meer bekende ketens uit de Nederlandse winkelstraten verdwenen. Volgens het UWV zijn de vooruitzichten op een baan in de detailhandel momenteel toch niet slecht.

Door het economisch herstel groeit de omzet van winkels weer en neemt de werkgelegenheid toe.