Met name de oudere ex-medewerkers van V&D hebben nog geen nieuwe baan gevonden.

Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD) donderdag op basis van cijfers die de krant bij uitkeringsinstantie UWV heeft opgevraagd.

Slechts 111 oud-medewerkers van V&D van de in totaal twaalfhonderd 50-plussers die na het faillissement in de WW terecht kwamen, waren eind mei weer aan het werk.

Hoofd Arbeidsmarktinformatie Rob Witjes van het UWV noemt het aandeel werkloze ouderen in de krant opvallend hoog. Gemiddeld genomen is een kwart van de 50-plussers in de detailhandel na een half jaar weer aan het werk. 

De voormalige V&D'ers zitten nog niet eens een half jaar in de WW, "maar met 9 procent blijft het aantal werkhervattingen achter bij het gemiddelde tempo in de branche".

Extra moeilijk

Volgens het UWV hebben de ouderen het extra moeilijk, omdat velen van hen lang bij de warenhuisketen hebben gewerkt. "Ze waren zeer loyaal aan V&D en vergroeid met het bedrijf, konden zich niet voorstellen dat ze ooit ergens anders zouden werken", vertelt Witjes over voorlichtingsbijeenkomsten met het oud-personeel. 

Volgens Witjes leek het alsof ze in een rouwproces zaten. "Dan gaat gemotiveerd solliciteren niet echt gemakkelijk.'' Bovendien is de concurrentie hevig. "Mensen die vele jaren als verkoopmedewerker op dezelfde afdeling hebben gewerkt, moeten nu opboksen tegen goedkopere jongeren en leeftijdsgenoten die gevarieerdere werkervaring hebben.''

Witjes benadrukt dat het moeilijker wordt om een baan te vinden naarmate iemand langer werkloos is. 
"Banen worden niet aan de deur bezorgd van mensen die apathisch op de bank zitten. Werkgevers zoeken arbeidskrachten die initiatief nemen en gemotiveerd overkomen.''

Winkel

Van de ongeveer tienduizend voormalige werknemers hebben er 5.400 in februari WW aangevraagd.  In totaal hebben 4.200 voormalige V&D'ers nu nog geen nieuwe baan gevonden.

De meeste voormalige V&D'ers gaan weer in een winkel werken. De anderen vinden voornamelijk werk in de horeca en de facilitaire dienstverlening. Ook gaat een deel aan de slag bij klantencontactcentra. 

Daarnaast hebben achtienhonderd medewerkers van La Place hun baan behouden. De restaurantketen heeft een doorstart gemaakt onder de vleugels van Jumbo.