De tijdelijke heropening van de eerste 25 warenhuizen van V&D ging woensdagmorgen gepaard met "heel veel drukte" en "kleine aanloophobbeltjes", laat curator Kees van de Meent woensdag weten.

De keten kampte woensdagochtend met storingen en kassa's die tijdelijk niet functioneren. Ook stonden er bij meerdere vestigingen lange rijen mensen te wachten.

De curator zei niet verrast te zijn door de grote toestroom koopjesjagers. Volgens hem zijn uiteindelijk alle V&D-filialen, die woensdag zouden openen, daadwerkelijk weer in bedrijf gegaan. Woensdag starten onder meer de winkels in Oss, Deventer, Goes, Haarlem, Delft en Sittard.

Lokale media meldden woensdagmorgen dat zich bij diverse filialen problemen voordeden. Bij de ene zaak waren borden voor afprijzingen nog niet binnen, een ander filiaal ging later open door een storing in het kassasysteem.

Koopjesjagers bestormen V&D Hoofddorp
Koopjesjagers bestormen V&D Hoofddorp

Storingen

De winkels in Naaldwijk en Alphen aan den Rijn konden vanwege een technische storing de deuren woensdagochend nog niet openen, meldt Omroep West. Ook in Oss waren problemen, meldt Omroep Brabant. Na het openen van de deuren om 10.00 uur, bleken de kassa's het niet te doen.

"Er was links en rechts een klein aanloophobbeltje'', stelde hij. ''Als winkels een tijd dicht zijn geweest, kan het zijn dat bijvoorbeeld een kassa even nog niet functioneert.''

Alle 62 zaken van het failliete warenhuisconcern gaan komende dagen voor drie tot vier weken open om resterende voorraden te verkopen. De winkels gaan gespreid op woensdag, donderdag en vrijdag open. 

Leveranciers

De curatoren hadden eerder al overeenstemming bereikt met leveranciers en verhuurders van de winkelpanden over de liquidatieverkoop. Wat er precies in de winkels wordt verkocht, is niet bekendgemaakt. Er zijn al restvoorraden verkocht aan opkopers.

Het personeel dat de komende weken in de heropende warenhuizen werkt, bestaat voor een groot deel uitzendkrachten. Volgens Van de Meent is wel geprobeerd om veel oud-medewerkers van V&D te werven.

Onhaalbaar

De grootste warenhuisketen van Nederland ging vorige maand definitief ten onder, nadat een doorstart onhaalbaar was gebleken. Supermarktconcern Jumbo lijfde wel de La Place-restaurants van V&D in.

De opbrengsten van de tijdelijke heropening gaan naar de schuldeisers. Die hebben zo'n 100 miljoen euro aan vorderingen uitstaan.