Brancheorganisatie Modint wil met de curatoren van V&D praten over de voorwaarden van een mogelijke laatste uitverkoop in de warenhuizen. De vertegenwoordiger van V&D-leveranciers vindt de geboden vergoeding "aan de lage kant".

Dat zegt advocaat Sjoerd Warringa vrijdag namens Modint tegen NU.nl. Modint vertegenwoordigt zeker honderd leveranciers van V&D.

De curatoren van het failliete V&D willen alle vestigingen van de winkelketen mogelijk volgende week tijdelijk openen voor een laatste uitverkoop.

Leveranciers ontvangen een deel van de opbrengst van de spullen die dan nog in de winkels worden verkocht. Het gaat om 20 procent van de inkoopwaarde. "20 procent van de inkoopwaarde is echt bizar weinig", zegt Warringa. "Dat is echt een fooi."

Brief

De curatoren hadden het voornemen voor een laatste uitverkoop donderdagavond aangekondigd in een brief aan de leveranciers. Of de winkels daadwerkelijk open gaan, hangt af van afspraken met de leveranciers, verhuurders en het personeel.

Voor het uitvoeren van de laatste uitverkoop hebben de curatoren een overeenkomst gesloten met Gordon Brothers Europe (GBE). Dit bedrijf is gespecialiseerd in het leeghalen van winkels.

Leveranciers die bereid zijn hun voorraad die nog bij V&D ligt op deze manier te verkopen, kunnen contact opnemen met GBE. Ze kunnen dan met die partij onderhandelen over de mogelijke verkoop van de voorraad.

Bod

Leveranciers moeten voor maandagmiddag 16.00 uur laten weten of ze op bod van GBE in willen gaan. Of ze dat ook doen, hangt volgens Warringa ook af van wat er met de spullen gebeurt die na de mogelijke uitverkoop nog overblijven.

Mogelijk worden spullen later geveild of aangeboden op markten en bazaars. Dit kan nadelig zijn voor leveranciers van luxe merken die eraan hechten dat hun producten in speciaalzaken of warenhuizen verkocht worden.

Het maakt ook uit of de leverancier een seizoensgebonden product verkoopt. Een leverancier van leren tassen zal er niet om staan te springen dat zijn waren later op een markt terecht komen.

"Die mooie leren tas loopt in juni net zo hard als in december of januari. Als er nog voorraden in de winkels staan, zal de leverancier niet zo graag zien dat die uiteindelijk op markten en bazaars belanden." Een leverancier die nog winterkleding bij V&D heeft liggen, maakt het misschien minder uit.

Geld

"Er zullen best wel wat partijen zijn die liever geld willen dan dat ze al die winkels nog af moeten", legt Warringa uit. Volgens hem is de situatie voor veel leveranciers lastig, omdat ze bij 62 winkels nog voorraad hebben liggen. "Als er nog een laatste run vanuit het publiek op die winkels komt, dan krijg je gewoon geld. Dat scheelt je tijd, moeite en onzekerheid."

In februari werd bekend dat leveranciers moeten betalen voor het ophalen van hun spullen uit de warenhuizen. Per V&D-vestiging moet een leverancier 200 euro neertellen. Het minimumbedrag ligt op 1.000 euro.

Verdwaalde trui

"Dat betekent wel dat een leverancier 62 winkels moet afrijden en 62 keer 200 euro moet betalen. Dat is 12.400 euro, terwijl je niet weet in wat voor conditie je zaken zich bevinden", meent de advocaat. "Misschien ligt er in een filiaal nog één verdwaalde trui en daar betaal je dan 200 euro voor. In theorie kan dat natuurlijk."

Leveranciers die al betaald hebben voor het ophalen van goederen uit de warenhuizen, maar daar nu vanwege de laatste uitverkoop toch van af zien, kunnen dat bedrag terugkrijgen.

"Het bovenstaande doet er niet aan af dat u er ook nog altijd voor kunt kiezen om uw zaken (alsnog) op te halen", schreven de curatoren in de brief.

Woensdag

Op woensdag zouden de eerste warenhuizen weer open kunnen gaan. Volgende week vrijdag zouden dan alle 62 winkels de deuren weer open moeten hebben.

In een periode van drie tot vier weken kan de laatste voorraad dan nog verkocht worden aan het winkelend publiek. Eerder werd al duidelijk dat dit een van de opties is waar de curatoren aan denken.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds