Het failliete V&D en La Place hebben nog voor ruim 100 miljoen euro aan uitstaande schulden. 

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat woensdag is gepubliceerd.

In het verslag wordt de schuldenberg op minstens 92 miljoen euro vastgesteld, waaronder een vordering van 25 miljoen euro van de Belastingdienst.

De curatoren gaven in een toelichting echter aan dat daar waarschijnlijk ''nog tientallen miljoenen'' bij zullen komen. Diverse schuldeisers zoals uitkeringsinstantie UWV en verschillende verhuurders hebben namelijk nog geen vorderingen ingediend.

Het is volgens de curatoren nog te vroeg om in te schatten hoeveel geld de schuldeisers uiteindelijk terug zullen zien.

De curatoren hebben nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ondergang van de warenhuisketen. Ze zullen komende tijd onder meer kijken of sprake was onbehoorlijk bestuur bij V&D.

Kahn

Op 23 januari meldde CoolCat-eigenaar Roland Kahn zich voor V&D, zo schrijven de curatoren verder. Hij had in 2010 ook deelgenomen aan een overnameproces van V&D en "was daardoor op hoofdlijnen op de hoogte van de uitdagingen waar V&D voor stond". 

Een week later lieten andere geïnteresseerden het afweten. Zij lieten zich afschrikken door de forse liquiditeitsbehoefte van het failliete warenhuisconcern, die meer dan 250 miljoen euro bedroeg. Bovendien zou het veel tijd in beslag nemen om de activiteiten weer winstgevend te krijgen.  

De warenhuizen van V&D waren al jaren verlieslijdend. In het laatste niet afgeronde boekjaar, van februari tot en met november vorig jaar, dook de keten bijna 49 miljoen euro in de rode cijfers. Restaurantketen La Place maakte wel winst, met een bedrijfsresultaat van dik 1 miljoen euro, blijkt uit het verslag.

In de tweede helft van 2015 kregen de V&D-warenhuizen volgens de bestuurders te maken met de vertraagde oplevering van een nieuwe webwinkel, het faillissement van winkelketen Dixons en het extreem warme najaar. Gecombineerd leidde dat tot een omzetverlies van 34 miljoen euro in 2015. 

Jumbo

La Place werd voor 48 miljoen euro verkocht aan supermarktbedrijf Jumbo. De doorstart van V&D ketste vorige maand af.

De curatoren hebben de warenhuizen en restaurants de weken daarvoor nog wel een aantal weken opengehouden. Dat leverde een omzet op van bijna 120 miljoen euro. Dat bedrag is echter niet geheel voor de boedel bestemd. Er moet onder meer nog btw af en een gedeelte ervan komt toe aan andere partijen.

De curatoren hebben nog geen onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ondergang van de warenhuisketen, die eind vorig jaar bankroet werd verklaard.

Ze zullen komende tijd onder meer kijken of sprake was onbehoorlijk bestuur bij V&D. Het gaat om een standaardprocedure, om te kijken of er nog schade te verhalen valt op bepaalde bestuurders en partijen.

De curatoren zijn nu vooral druk in onderhandeling met partijen over de verkoop van de resterende voorraden van het bedrijf. Inmiddels is bekend dat alle spullen van V&D die nog bij webshopdistributeur Docdata liggen via het internet worden geveild.

Woensdag werd ook duidelijk dat veilinghuis BVA Auctions de inventaris van diverse gesloten La Place-filialen online gaat aanbieden.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds