De schade voor verschillende leveranciers van V&D zal in totaal naar schatting 5 tot 10 miljoen euro bedragen. Bovendien is de kans dat ze nog wat terugzien van hun geld heel klein.

Dat laten branchevereniging voor mode- en interieurbedrijven MODINT en retaildeskundige Paul Moers woensdag desgevraagd weten aan NU.nl. Moers is als adviseur betrokken bij een aantal kleine toeleveranciers van V&D, zoals ondernemers die accessoires leveren of etenswaren.

Dinsdag werd duidelijk dat er definitief geen doorstart komt voor de warenhuisketen, die op Oudejaarsdag failliet werd verklaard.

MODINT schat de schade voor haar leden op 5 tot 10 miljoen euro, maar houdt wel een slag om de arm. "Het is voor ons lastig om nu al een inschatting te maken", aldus een persvoorlichter. "De totale schade kan nog wel eens veel groter zijn. Ook zal voor de ene leverancier de schade veel groter zijn dan voor de ander en weegt ook mee hoe de markt zich verder ontwikkelt."

De schade voor de klanten van Paul Moers loopt uiteen van tienduizenden tot honderdduizenden euro's. "Zij kunnen nu te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Ik raad ze aan snel een goed plan B te maken en daarmee bij banken aan te kloppen."

In overleg

MODINT gaat nu eerst weer in overleg met de curatoren. Bedrijven die spullen hebben geleverd met eigendomsvoorbehoud moeten deze weer terug krijgen. Dit geldt niet voor ondernemers die zonder dit eigendomsvoorbehoud geleverd hebben. Deze goederen vallen in de boedel van V&D en die zullen de curatoren proberen te verkopen.

Ook hebben leveranciers spullen gereserveerd om in het voorjaar te leveren aan V&D. Deze zullen zij nu aan andere partijen proberen te slijten.

Voorrang

MODINT verwacht dat er uiteindelijk niet veel geld over blijft om de schuldeisers te betalen. Organisaties als de Belastingdienst en UWV hebben voorrang bij de eventuele uitbetaling van de opbrengst van de boedel.

Volgens Paul Moers kan de mislukte doorstart van V&D wel eens de doodsteek zijn voor een aantal kleine toeleveranciers. "Zij zijn echt de sigaar. Een eigendomsvoorbehoud werd door V&D vaak niet geaccepteerd bij kleine partijen. Daarnaast hadden ze ook nog te maken met een langdurige betalingstermijn."

"De boedel gaat nu naar opkopers. De opbrengst zal een habbekrats zijn en die gaat grotendeels naar de Belastingdienst. Bovendien heeft Sun Capital nog een preferente vordering", aldus Moers.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds.nl

Aansprakelijk

MODINT onderzoekt nog of het mogelijk is om de voormalige eigenaar van V&D aansprakelijk te stellen, vanwege niet nagekomen beloftes.

Sun Capital beloofde afgelopen zomer nog dat de keten voor tenminste vier jaar gered zou zijn. Maar na tegenvallende verkopen in november en december besloot de investeerder zich toch terug te trekken.