Het mislukken van de doorstart van V&D lag zeker niet aan één ding, zegt financiële topman Jaco Scheffers van Coolinvestments. Het is de onderneming dinsdag niet gelukt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Het investeringsbedrijf achter CoolCat en MS Mode moest niet alleen met de curatoren en pandeigenaren onderhandelen, maar ook rekening houden met de belangen van de medewerkers, de banken en restaurantketen La Place.

"We hebben maar kort de tijd gehad en zijn dag en nacht bezig geweest. Op een gegeven moment deden we dat met twee à drie uur slaap per nacht", vertelt de financiële topman dinsdag aan NU.nl.

Zelfs op dinsdag is er nog uitvoerig overlegd met allerlei partijen, de curatoren en het ministerie van Economische Zaken. "Heel veel partijen hebben hun beste beentje voor gezet, maar aan het einde van de dag heeft iedereen zijn eigen belangen. De puzzel paste gewoon niet."

Video: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie: In60seconds

Verhuurders

Tot dinsdag wilde Coolinvestments zelf niet reageren op de berichtgeving rondom de doorstart. Scheffers heeft naar eigen zeggen in de media "zoveel onzin" gelezen en benadrukt dat de verhuurders van de winkelpanden "echt hun best" hebben gedaan om de doorstart te realiseren. Zij kwamen volgens hem "in groten getale" over de brug.

"Het is niet simpel een lijstje van 'ja' en 'nee'", benadrukt Scheffers. "Zo is het helaas niet." Zo moest er niet alleen over de de hoogte van de huur onderhandeld worden, maar ook over achterstallig onderhoud en bijdragen voor verbouwingen.

Bovendien wilden enkele verhuurders alleen meedoen als Coolinvestment ook verder zou gaan met slechter presterende panden. Maar dit paste niet in het financiële plaatje van de onderneming.

Triest

Tegen het einde van vorige week begon Scheffers de moed te verliezen. Toen duidelijk werd dat de werknemers op een bepaalde datum naar huis gestuurd moesten worden, had hij nog maar weinig vertrouwen in een doorstart.

"Dan heb je geen bedrijf meer. Je kunt dan wel hoop houden, maar het voelt eigenlijk niet goed", legt de CFO uit. "Dan valt het dood. Alles valt stil en dat kan je niet zomaar weer aanzetten. Het is diep triest voor de medewerkers dat het niet is gelukt."

"V&D had negen miljoen klanten per jaar. En die zitten nu de hele tijd tegen gesloten winkels aan te kijken." Scheffers maakt zich dan ook zorgen over de winkelgebieden in steden.

"Winkelcentra hebben het al moeilijk. V&D is heel prominent midden in de stad. Nu die panden gesloten blijven, wordt het nog minder aantrekkelijk. Het is aan alle kanten een beetje een drama."

Tijdlijn V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen