De doorstart van warenhuisketen V&D is mislukt. Investeringsbedrijf Coolinvestments van ondernemer Roland Kahn zal geen vestigingen overnemen.

De curatoren zeggen dinsdag dat het "tot hun spijt" niet is gelukt om een doorstart te realiseren. Kahn had interesse in tenminste 35 van de 62 vestigingen van het warenhuis.

"Nu het helaas niet mogelijk is gebleken om de 'puzzel' tussen potentiële kopers, verhuurders en financiers op te lossen, zal een zeer beperkte groep van V&D-medewerkers onder leiding van de curatoren de boedel in de komende weken ordentelijk afwikkelen", aldus de curatoren.

De inventaris en de voorraden die nog in de winkels en magazijnen liggen, worden volgens de wet- en regelgeving verkocht. Er wordt daarbij bekeken of er nog spullen tussen zitten waar leveranciers of klanten nog aanspraak op kunnen maken.

Een woordvoerder benadrukt namens de curatoren dat een doorstart met Kahn de beste optie was geweest voor de schuldeisers, het bedrijf en de werknemers. Maar ze hadden geen plan B achter de hand. "Er was geen tweede Kahn."

De curatoren bedanken "alle medewerkers voor hun inzet gedurende de afgelopen periode".

Coolinvestments

"Ons team heeft de afgelopen maand samen met het V&D-management en de curatoren hard en bezield gewerkt aan een doorstart van V&D in een nieuwe lifestyeformule", laat Coolinvestments in een verklaring weten. 

"We moeten helaas concluderen dat wij er niet in geslaagd zijn de belangen van alle betrokkenen op één lijn te krijgen."

Het bedrijf achter onder meer CoolCat en MS Mode bedankt alle betrokkenen voor hun steun en vertrouwen tijdens de onderhandelingen. "We vinden het met name spijtig voor al die betrokken medewerkers van V&D."

Verhuurders

De verhuurders van de winkelpanden "betreuren het voor alle betrokkenen dat het niet is gelukt een passende oplossing te vinden", laten zij via vastgoedadviseur en bemiddelaar Cushman & Wakefield weten.

De verhuurders zullen zich beraden op wat er nu moet gebeuren met de panden. Tot nader order doen zij geen verdere mededelingen.

Personeel

Niels Suijker van FNV Handel spreekt van "een dramatisch slotakkoord voor de vijfduizend V&D-medewerkers en de drieduizend medewerkers van La Place". Volgens de vakbondsbestuurder hoopten de werknemers "tot op het laatste moment op een doorstart met Roland Kahn".

Behoud van banen voor de medewerkers van V&D is definitief bekeken, aldus Suijker. Ze moeten ander werk vinden, terwijl het aanbod van banen beperkt is.

"Het V&D-personeel verliest op alle fronten. Natuurlijk zullen we onze leden bijstaan waar mogelijk, maar we kunnen helaas geen banen voor ze creëren."

Uiterst triest

Vakbondsbestuurder Martijn den Heijer van CNV vindt het "uiterst triest" dat het doek voor V&D nu toch valt. "Voor achtduizend mensen rest de WW. Zij hebben nu duidelijkheid, maar het is niet de duidelijkheid die zij wilden", reageert hij. 

"Wij hebben dan ook heel wat vragen aan de curatoren, maar voor ons is het nu van belang dat wij die mensen helpen zich voor te bereiden op een leven zonder V&D.''

Leegstand

Detailhandel Nederland is bang dat de winkelpanden van V&D lang leeg zullen staan. "De huidige situatie vraagt om een voortvarende aanpak van leegstand. Ook moet een oplossing worden gevonden voor mensen die nu hun baan verliezen", zegt voorzitter Guido van Woerkom van de brancheorganisatie.

De organisatie is daarover in gesprek met uitkeringsinstantie UWV.

La Place

Dat de onderhandelingen met Kahn zijn afgebroken, betekent dat de doorstart beperkt is gebleven tot de externe vestigingen van restaurantketen La Place. Supermarktbedrijf Jumbo wil met de zelfstandige restaurants verder.

"Jumbo betreurt ten zeerste dat het niet is gelukt om een doorstart van de V&D warenhuizen te realiseren. Hiermee gaan veel banen verloren en komt er een einde aan een Nederlands retailicoon", zegt het bedrijf in een reactie.

"Dit betekent ook dat de La Place-vestigingen in de voormalige V&D-warenhuizen op dit moment niet kunnen worden voortgezet. Vanzelfsprekend zullen we kijken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden voor deze La Place-vestigingen." De zelfstandige restaurants blijven gewoon open.

Grote klap

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) noemt het mislukken van de doorstart een grote klap voor de medewerkers. "En ook voor circa 1.500 toeleverende bedrijven is dit slecht nieuws."

Kamp vertelt dat het ministerie van Economische Zaken de afgelopen weken nauw betrokken is geweest bij de pogingen om V&D voort te zetten. ''Wanneer een onderneming in nood zich bij EZ meldt, bezien we altijd de mogelijkheden om hulp te bieden en werkgelegenheid te behouden."

"In zo'n situatie helpt EZ bij het verkennen van een mogelijke doorstart. Als de mogelijkheid er is, beschikt EZ over een breed instrumentarium aan (garantie)instrumenten om in perspectiefrijke situaties ondersteuning te bieden in de financiering van de activiteiten. Helaas zijn de partijen er niet in geslaagd om gezamenlijk deze complexe puzzel van een doorstart te leggen."

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds.nl

Failliet

V&D werd eind vorig jaar failliet verklaard, nadat duidelijk werd dat de Amerikaanse eigenaar Sun Capital niet bereid was om nog meer geld in het concern te steken. Sun Capital trok zich terug nadat de verkopen in november en december waren tegengevallen.

In 2015 kwam V&D nog met een reddingsplan. Maar een grote reorganisatie, huurverlagingen en een nieuwe kapitaalinjectie konden het faillissement niet voorkomen.

Tijdlijn V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen