De warenhuizen van V&D blijven waarschijnlijk nog minstens anderhalve maand dicht. 

Zelfs als winkelondernemer Roland Kahn later deze week alsnog een doorstart zou aankondigen, duurt het nog een hele tijd voor de winkels weer open kunnen. Dat zegt de woordvoerder van de curatoren van V&D.

Om de keten voort te zetten is het immers nodig personeel weer opnieuw in dienst te nemen, zaken opnieuw te bevoorraden en de winkels enigszins opnieuw in te richten. Dat is volgens de zegsman niet iets wat in een paar dagen geregeld is.

Kahn is er nog steeds niet uit met de verhuurders van de winkelpanden. De curatoren hebben daarom drie dagen extra de tijd gevraagd om tot een overeenkomst te komen. Daarop is geen negatieve reactie gekomen, aldus de zegsman. Volgens hen praten de betrokken partijen voorlopig gewoon verder.

Gesloten

Eerder maandag werd bekendgemaakt dat de winkels in ieder geval maandag en dinsdag gesloten blijven voor publiek, aangezien de winkelvoorraden geïnventariseerd moeten worden. 

De curatoren van V&D willen bovendien de deadline voor de onderhandelingen over een doorstart drie dagen vooruit schuiven. Zij hebben in een brief aan de verhuurders van de panden om uitstel gevraagd, zo lieten zij weten. 

Volgens de curatoren is "de totaliteit van de aanbiedingen nog niet van dien aard dat dit puzzelstuk op zijn plaats valt". 

Interesse

Er zijn nog altijd twee partijen die interesse hebben in delen van het failliete V&D. Cool Investments, het moederbedrijf van onder meer CoolCat, MS Mode en America Today, wil een doorstart met minimaal 45 vestigingen van de keten.

Diverse pandbazen willen echter alleen instemmen met de plannen als Kahn ook verder gaat met kleinere vestigingen van V&D, in plaats van zich enkel te richten op warenhuizen in de grote steden. Kahn kan dat echter niet zomaar doen, omdat zijn financiële plaatje daardoor in gevaar zou komen. 

Inmiddels is ook al duidelijk dat er voor sommige V&D-filialen hoogstwaarschijnlijk geen doorstart inzit. De eigenaar van de V&D-panden in onder meer Heerlen en Sittard, Metroprop, heeft vorige week al laten weten dat niet meer met Kahn wordt gepraat. De verhuurder is in gesprek met het Canadese Hudson's Bay.

Ook het Canadese Hudson's Bay wil een deel van de panden overnemen om daarin zijn eigen warenhuisketens te vestigen. 

Personeel

Dat alle onderhandelingen voortduren, betekent weinig goeds voor de circa achtduizend medewerkers van V&D en de inpandige La Place-restaurants. Het voltallige personeel zit vanaf woensdag in de WW.

Afgelopen weken werden de werknemers nog doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV, waardoor de filialen open konden blijven. Die doorbetaling loopt maar tot en met dinsdag.

V&D werd op Oudejaarsdag failliet verklaard, nadat het concern eerder al uitstel van betaling had gekregen.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?