Doorstart flink deel V&D-winkels stuk dichterbij gekomen

De curatoren van V&D denken dat een doorstart van een flink deel van de vestigingen een stuk dichterbij is gekomen. De gesprekken met Coolinvestments verlopen volgens hen voorspoedig.

Op woensdag hebben de partijen gesproken over "een duurzame oplossing voor de huisvesting van de circa 45 warenhuizen die Coolinvestments wil doorstarten".

"Er is goede vooruitgang geboekt en er is afgesproken dat binnen drie dagen onvoorwaardelijk overeenstemming moet bestaan over de uitgangspunten voor tenminste 35 locaties."

De financiering hiervoor is volgens Coolinvestments bijna rond. "De curatoren zijn blij met de geboekte vooruitgang en zijn hoopvol dat hiermee een succesvolle doorstart van een zeer groot deel van de V&D-warenhuizen dichterbij is gekomen."

Interesse

Cool Investments, het bedrijf achter de ketens Coolcat, MS Mode, America Today en Sapph bevestigde vorige week interesse te hebben in een deel van de vestigingen.

Coolinvestments is van plan de warenhuisactiviteiten door te zetten. Bij een eventuele overname zou een groot deel van de werknemers kans maken op een nieuw dienstverband.

Eigenaar van Coolinvestments Roland Kahn zou verder willen gaan met de strategie die V&D vorig jaar al had uitgestippeld. Kahn en de directeur van V&D John van der Ent hebben de plannen woensdag opnieuw met een aantal verhuurders besproken.

De curatoren denken dat een meerderheid van de verhuurders de doorstart steunt. De tijd begint wel te dringen, omdat uitkeringsinstantie UWV het personeel tot begin volgende week doorbetaalt.

HBC

Ondertussen is het Canadese Hudson's Bay Company (HBC) ook in gesprek met de verhuurders van de V&D-panden. Eerder op donderdag werd op basis van bronnen gemeld dat het bedrijf, ongeacht een doorstart van V&D, zestig winkels wil openen in Nederland. Het gaat dan om winkels van het Belgische Galeria Inno en Saks Fifth Avenue Off 5th.

Het bedrijf heeft eerder gesprekken gevoerd met de curatoren van V&D. Maar uiteindelijk bleef alleen Coolinvestments over als gesprekspartner voor een overname van de keten.

Panden

Zowel Coolinvestments als HBC tonen echter interesse in de panden van V&D en zouden huurvoorstellen hebben gedaan aan de pandeigenaren, zoals IEF Capital en Metroprop. 

Eerder meldden media dat HBC interesse heeft in meer dan veertig panden, terwijl Kahn een doorstart van tenminste 35 vestigingen wil. Met 62 V&D-panden zijn er dan niet genoeg vestigingen om iedereen tevreden te stellen. Bovendien zijn goedlopende locaties populair bij beide partijen. 

Voor de pandeigenaren is de duurzame oplossing voor de lange termijn van een eventuele nieuwe eigenaar doorslaggevend. "De investeringsmaatschappijen die eigenaar zijn van de panden, worden vaak gefinancierd door pensioenfondsen. Die willen zorgvuldig en verantwoord omgaan met hun publieke geld", aldus een woordvoerder van Cushman & Wakefield, die bemiddelt tussen de partijen.

Animatie door in60seconds

Gesprekken

Daarom worden er continu gesprekken gevoerd tussen de eigenaren van de panden en de partijen die interesse hebben om deze te huren. De verhuurders van V&D-warenhuizen hebben zowel aan Coolinvestments als aan Hudson's huurvoorstellen gedaan.

De verhuur aan meerdere partijen is volgens de woordvoerder van Cushman & Wakefield ook een "serieuze optie". "Iedereen is toegewijd om voor de deadline van de curator tot een passende overeenkomst te komen."

Vakbonden

De vakbonden zijn echter niet gerust op de plannen van HBC, omdat die partij alleen interesse heeft in een deel van de panden en niet in het personeel. Ze vrezen dat die vestigingen vanwege verbouwingen minstens een jaar gesloten zullen blijven als het bedrijf een akkoord kan sluiten met de verhuurders.

Bij V&D werken zo'n vijfduizend werknemers in de winkels en ruim drieduizend bij de inpandige La Place-restaurants.

Lees meer over:
V&D
Tip de redactie