Het bedrijf Cool Investments heeft zaterdag bevestigd dat het V&D over wil nemen. Exclusieve besprekingen over de overname zijn momenteel gaande. 

De woordvoerder van de curatoren heeft tegenover NU.nl verklaard dat het bedrijf achter CoolCat, MS Mode, America Today en Sapph inderdaad interesse heeft in de warenhuisketen. 

Momenteel voert Cool Investments nog gesprekken met de bank en verzekeraars. De woordvoerder benadrukt dat de overname afhankelijk is van een akkoord met deze partijen. Ook moeten de verhuurders van de panden van V&D achter de overname staan.

Volgens de curatoren kan er op dit moment nog niet gezegd worden hoe lang deze gesprekken zullen duren. 

'Doorstart zonder onderbreking'

Cool Investments wil alle activiteiten van het failliete warenhuis overnemen en "is voornemens een groot deel van de V&D-warenhuizen zonder onderbreking door te starten", zo staat in een verklaring. De curatoren en Cool Investments hopen dat "de constructieve besprekingen met de bank en de vastgoedeigenaren snel tot een positief resultaat zullen leiden".

Cool Investments is van plan de warenhuisactiviteiten door te zetten. Bij een eventuele overname zou een groot deel van de werknemers kans maken op een nieuw dienstverband. Ook de belangen van een groot deel van de leveranciers zouden hiermee veiliggesteld zijn. 

Eigenaar van Cool Investments Roland Kahn ontkende de gesprekken over de overname nog tot vrijdag. Kahn noemde geruchten over een eventuele overname een broodjeaapverhaal.

HBC

Het Canadese Hudson's Bay Company (HBC), dat eerder werd genoemd als een van de serieuze kandidaten voor een overname van V&D, praat inmiddels niet meer met de curatoren maar met de verhuurders van het vastgoed.

Volgens de zegsman van de curatoren "kijken zij alleen naar de bezittingen en niet naar de werkgelegenheid". .HBC was niet bereikbaar voor een reactie.

La Place

Op 26 januari werd al duidelijk dat de eveneens failliete restaurantketen La Place verkocht is aan supermarktbedrijf Jumbo Groep. Dit betekent dat de onderhandelende partij ook met Jumbo zaken moet afstemmen.

Jumbo hoopte eerder al dat er zich een koper voor V&D zou melden. Het supermarktbedrijf zei toen ook dat het bij een doorstart van V&D later verdere afspraken wil maken met een koper over het voorzetten van de in V&D gevestigde locaties van La Place.

Vakmensen

"Niets is nog zeker. Maar deze overnamekandidaat lijkt vooral het belang van de V&D-werknemers in het vizier te houden", stelde Martijn den Heijer van CNV Vakmensen zaterdagavond in een reactie. "Dat is natuurlijk heel gunstig voor de werkgelegenheid van duizenden mensen.'"

Omdat de goedkeuring van banken en vastgoedeigenaren van essentieel belang is voor een overname, hoopt Den Heijer dat ook daar ''het oog op mensen en niet op de pegels gericht zal zijn". Hij heeft echter nog niets van de curatoren gehoord. "'Men meldt mij dat er exclusieve besprekingen gaande zijn en dat er zowel werkgelegenheid blijft als geld voor de schuldeisers in dit faillissement."

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds