Warenhuisketen V&D is donderdag failliet verklaard door de rechtbank Amsterdam.

Update 16:32: Leveranciers ontvangen nog steeds een gedeeltelijke vergoeding voor producten waar zij nog eigenaar van zijn.

Lees het complete nieuwsverhaal hieronder.

Dat maakt het bedrijf donderdag bekend in een persverklaring. Volgens het bedrijf betekent dit niet per se het einde van V&D en La Place. Volgens de bewindvoerders van het bedrijf vergroot het faillissement de kans op een doorstart. 

De curatoren van V&D verwachten in januari duidelijkheid te hebben over de doorstart van het bedrijf. Daarbij wordt momenteel gemikt op een nieuw leven voor alle warenhuizen en restaurants van het concern. "Samen met de curatoren, en onze medewerkers werken wij hard aan een zo goed mogelijke doorstart", zegt het bedrijf in een reactie. 

De woordvoerder benadrukte dat er veel belangstelling is voor V&D, vanuit binnen- en buitenland. Over de vorm die een uiteindelijke doorstart krijgt, is nog niets te zeggen. Hij voegde er aan toe dat een doorstart uitgaat van "het behoud van alle filialen". 

Open

Om een mogelijke doorstart succesvol te laten zijn, is het belangrijk dat de winkels en restaurants zo lang mogelijk open blijven. "Hoe beter V&D en La Place kunnen blijven 'draaien' des te groter is de kans op een nieuwe toekomst." De warenhuizen, restaurants, het distributiecentrum en kantoren van V&D blijven de komende tijd geopend.

Een woordvoerder van V&D stelde woensdag nog dat de winkels nog voldoende bevoorraad zijn om nog enkele weken open te blijven. De webwinkel was al eerder gesloten. Klanten van V&D kunnen hun cadeaubonnen tot nader orde niet inwisselen. De keten raadt mensen aan om de bonnen te bewaren en de berichtgeving op de website in de gaten te houden.

Personeel

Formeel verliezen nu alle medewerkers van V&D en La Place hun baan. Het personeel heeft al loon ontvangen over de maand december. Het UWV zal de ruim tienduizend medewerkers nu maximaal zes weken lang door betalen. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er in dienst kunnen blijven bij een eventuele doorstart.

Vakcentrale CNV spreekt van "een hele nare donderslag". "Het is bijzonder triest dat het personeel van V&D, uitgerekend op een dag waarop we elkaar een goed nieuw jaar toewensen, geconfronteerd wordt met het bericht van het faillissement van hun werkgever", zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer in een reactie.

Tijdlijn V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen

Sociaal plan

CNV denkt dat de gevolgen voor het personeel groot zijn, omdat mogelijk veel banen zullen verdwijnen en het sociaal plan komt te vervallen. "Natuurlijk zal CNV de nieuwe eigenaar vragen om sociaal beleid voor de mensen die worden ontslagen, maar niets is op dit vlak meer zeker", meent Den Heijer.

"Het is te hopen dat er een nieuwe eigenaar komt, die hart heeft voor V&D en deze winkels in het hart van zoveel mogelijk steden in Nederland wil behouden."

"Het faillissement van V&D komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het is dieptriest", reageert FNV-bestuurder Niels Suijker.

Leveranciers

In een brief aan leveranciers onderstreept V&D-topman John van der Ent nog eens hoe belangrijk het is dat de warenhuizen en restaurants open kunnen blijven. "Dit brengt mee dat producten worden verkocht waarop mogelijk een eigendomsrecht van leveranciers rust", schrijft Van der Ent.

Als V&D dergelijke producten verkoopt, dan krijgen de leveranciers daarvoor een vergoeding van 70 procent van de inkoopwaarde. Dat bedrag is maximaal 70 procent van de verkoopprijs. Deze regeling geldt sinds het uitstel van betaling en blijft voorlopig van kracht.

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland maakt zich zorgen over lege grote winkelpanden in binnensteden. "Als V&D geen doorstart maakt, zal de leegstand oplopen", stelt voorzitter Guido van Woerkom donderdag. "Dat doet afbreuk aan de aantrekkingskracht op het winkelend publiek."

Uitstel van betaling

V&D vroeg vorige week uitstel van betaling aan. De Amerikaanse eigenaar Sun Capital was niet bereid om nog meer geld in het bedrijf te steken, na de tegenvallende verkopen in november en december.

Eerder dit jaar kwam V&D nog met een reddingsplan. Een grote reorganisatie, huurverlagingen en een nieuwe kapitaalinjectie konden het faillissement niet voorkomen.

In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?
In 60 seconden: Hoe werkt een faillissement?

Animatie door in60seconds