Als warenhuisketen V&D een doorstart gaat maken, kan het kabinet daarbij helpen.

Dat meldt de NOS.

Het ministerie van Economische Zaken zegt in een reactie op het uitstel van betaling van de keten te beschikken over veel "(garantie)instrumenten" waarmee toekomstige activiteiten van V&D gefinancierd kunnen worden. Meer toelichting geeft de woordvoerder op deze uitspraak niet.

Het ministerie was naar eigen zeggen het afgelopen jaar ook al betrokken bij de financiële ontwikkelingen rond het warenhuis. De woordvoerder noemt de huidige situatie van V&D "slecht nieuws".

Uitstel van betaling

De rechtbank in Amsterdam heeft warenhuisconcern V&D woensdag uitstel van betaling verleend. De directie had de surseance dinsdag aangevraagd, met goedkeuring van de raad van commissarissen.

De ruim tienduizend werknemers bij het bedrijf hebben al het salaris over december gekregen, meldt de FNV. 

In een verklaring zegt V&D dat het bedrijf te maken had met "een aantal incidenten en onvoorziene omstandigheden".

Wintercollectie

Dat V&D vlak voor de kerst in acute financiële problemen is gekomen, heeft te maken met het warme weer van november en december. De verkoop va de wintercollectie viel daardoor flink tegen. Hierdoor daalde de omzet en kwam het bedrijf opeens geld te kort. 

Wat ook een rol speelt, is dat Dixons onlangs failliet is gegaan. De elektronicaketen was een belangrijke onderhuurder van V&D. Dit alles resulteerde bij V&D in een kastekort. Volgens de woordvoerder was dat nog overbrugbaar, maar de Amerikaanse eigenaar Sun Capital was niet bereid om nog meer geld te investeren in V&D. 

Animatie door in60seconds