V&D is op Oudejaarsdag 2015 failliet verklaard. Er werd hard gewerkt aan een doorstart, maar half februari werd duidelijk dat dit niet ging lukken. Een profiel van het warenhuis.

V&D is opgericht in 1887 door twee zwagers.

Willem Vroom en Anton Dreesmann openden het eerste filiaal in Amsterdam. Al snel volgden filialen in Rotterdam, Den Haag en andere grote steden.

V&D was naar eigen zeggen het grootste warenhuis van Nederland.

Het bedrijf heeft 62 winkels en een webshop. Ook de bekende restaurantketen La Place hoorde bij V&D. Er zijn ongeveer zestig op zichzelf staande vestigingen van La Place en daarnaast er nog restaurants en tal van verkooppunten in de V&D-vestigingen.

Sinds 1999 maakte V&D deel uit van hetzelfde concern als De Bijenkorf en HEMA.

Vendex KBB werd in 2004 overgenomen door een consortium van investeerders, en ging daarna door als Maxeda. In 2010 verkocht Maxeda het onderdeel V&D aan Sun European, de Europese tak van het Amerikaanse investeringsfonds Sun Capital Partners.

De keten leed al jaren verlies.

In 2013 verdubbelde het nettoverlies zelfs ruimschoots. Het verlies groeide van 19 miljoen euro in 2012 naar 42 miljoen een jaar later. In 2014 bedroeg het verlies 49 miljoen euro. Half december maakte V&D bekend dat het ook in 2015 op een verlies afstevent.

V&D werd eind vorig jaar failliet verklaard.

De keten vroeg uitstel van betaling aan nadat duidelijk werd dat eigenaar Sun Capital niet bereid was om nog meer geld in het concern te steken. Sun Capital trok zich terug nadat de verkopen in november en december waren tegengevallen.

In 2015 kwam V&D nog met een reddingsplan. Maar een grote reorganisatie, huurverlagingen en een nieuwe kapitaalinjectie konden het faillissement niet voorkomen.

Duizenden mensen zijn door het faillissement hun baan verloren.

Bij V&D werkten zo'n achtduizend mensen. Van deze groep werkten circa vijfduizend in de winkels en ruim drieduizend bij de La Place-restaurants in de V&D-vestigingen.

Er is een koper gevonden voor La Place.

In januari 2016 wordt bekend dat supermarktketen Jumbo alle activa, de serviceorganisatie en de meeste alleenstaande vestigingen van La Place overneemt.

De topman van Jumbo sluit niet uit dat La Place in het buitenland verder zal groeien.

Een doorstart onder de vleugels van Coolinvestments is mislukt.

De curatoren van V&D hebben uitvoerig gesproken met meerdere partijen. Uiteindelijk bleef Coolinvestments, moederbedrijf van onder meer CoolCat en MS Mode, over als enige gesprekspartner.

Er werd een paar weken uitvoerig onderhandeld met het bedrijf van ondernemer Roland Kahn, maar het lukte uiteindelijk niet om alle betrokken partijen op één lijn te krijgen.

V&D keert in ieder geval terug als webwinkel.

Maanden later lukte het drie ondernemers, onder wie Roland Kahn, om onder meer de merkrechten en domeinnamen van de failliete warenketen te bemachtigen.

Samen met compagnon Jaco Scheffers van Coolinvestments en voormalig HEMA-topman Ronald van Zetten wil hij een nieuwe V&D-webwinkel opzetten. Op termijn keert de keten misschien weer in het straatbeeld terug. Het trio moet de plannen nog verder uitwerken.

Tijdlijn V&D

© NU.nl/Jerry Vermanen