VANCOUVER - Voor Sven Kramer is het zaterdag eindelijk zover. De Nederlandse schaatser domineert al jaren de 5 en 10 kilometer en wil dit nu uitbetaald zien met twee gouden plakken op de Olympische Spelen.

In Vancouver staat zaterdag direct de 5000 meter op het programma. De wedstrijd op de Richmond Olympic Oval begint om 12.00 uur (21.00 uur Nederlandse tijd).

Landgenoot Bob de Jong is een van de belangrijkste uitdagers van Kramer. Ook de Noor Havard Bokko en de Italiaan Enrico Fabris zijn concurrenten. Naast Kramer en De Jong komt voor Nederland Jan Blokhuijsen in actie.

Rust

Kramer heeft na zaterdag een week rust. Op 20 februari neemt hij deel aan de 1500 meter. De 10 kilometer wordt pas dinsdag 23 februari verreden. In het slotweekeinde is de ploegachtervolging, waar de Fries samen met Blokhuijsen, Mark Tuitert en Simon Kuipers ook goud probeert te halen.

Naast de 5 kilometer bij de schaatsers staan er zaterdag op de eerste dag van de Spelen nog vijf medaillemomenten op het programma. Een daarvan levert ook voor Nederland mogelijk succes op. Shorttrackers Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt doen mee op de 1500 meter.

Topfit

''Ik ben even ziek geweest, maar inmiddels weer topfit'', aldus Kerstholt, die aan zijn tweede Spelen begint. Ook de vrouwen uit de shorttrackploeg van bondscoach John Monroe komen in actie.

Annita van Doorn, Jorien ter Mors en Liesbeth Mau-Asam werken de series op de 500 meter af en hebben later kans om met de relayploeg de finale te bereiken.

Skispringen

Daarnaast worden medailles verdeeld bij het skispringen van de mannen, de spectaculaire afdaling van de alpine-skiërs en bij de vrouwen op de biatlon (7,5 km) en de moguls (freestyle skiën).