SCHIPHOL - Het aantal verkochte supportersreizen naar de Olympische Winterspelen (12-28 februari) in het Canadese Vancouver is sterk achtergebleven bij de verwachting.

Dat heeft een woordvoerder van reisorganisator ATP, officieel kaartenverkoper in Nederland, maandag laten weten. Hij wijst slechte economische omstandigheden aan als voornaamste oorzaak.

In 2007 rekende ATP op het afreizen van 7000 Nederlandse supporters, voornamelijk schaatsfans, naar Vancouver. Uiteindelijk verkocht het bedrijf 2800 pakketreizen. Daarnaast zijn er nog mensen die hun vlucht en verblijf zelf regelen.

Bij elkaar opgeteld vermoedt de ATP-zegsman dat er straks tussen de 3000 en 4000 Nederlanders op de Olympische tribunes zullen zitten.

Schaatskaarten

Alle schaatskaarten zijn uiteindelijk wel verkocht. Van het IOC kreeg ATP minder schaatskaarten toegewezen dan tijdens eerdere winterspelen. ''Daardoor konden we wel uitverkopen'', schetst hij.

''We zoeken zelfs nog naar extra schaatskaarten die we ter plaatse, bijvoorbeeld in het Holland Heineken House, aan Nederlanders kunnen verkopen. Verder hebben we nog tickets voor ijshockey, bobsleeën, kunstschaatsen en cross country.''

Begrijpelijk, zo typeert ATP de lagere verkoop. ''Canada ligt niet om de hoek en reizen daarnaartoe kosten toch tussen de 3000 en 4000 euro. In deze tijden trekken fans niet direct hun portemonnee als ze dat soort bedragen moeten ophoesten.''

Bedrijven

Bedrijven blijken ook af te haken. Bij dergelijke grote sporttoernooien reizen firma's vaak met hun relaties af naar de wedstrijden om daar naar sport te kijken, maar ook te netwerken.

Normaal gesproken ligt de verhouding individuele fans/zakelijke tribunebevolkers op fiftyfifty, legt de zegsman uit.

Beeldvorming

''In Vancouver is die verhouding 70/30. Dat komt omdat het voor bedrijven in de beeldvorming op dit moment niet goed is om er te zijn."

"Als je als bedrijf moet bezuinigen, soms mensen moet ontslaan, geen kerstpakketten uitdeelt, soms bij de overheid aanklopt voor steun, dan is het niet goed om een stukje in de krant te krijgen waarin wordt beschreven hoe de bazen genieten van een netwerktrip naar de winterspelen.''