Het peloton van de Spaanse wielerronde La Vuelta doorkruist zaterdagmiddag de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei grijpt deze kans om zwerfafval in de regio op te ruimen. Ondernemers, bezoekers en bewoners ruimen met 'plogging' de bermen langs het parcours op.

Duurzaamheid is een belangrijk punt voor de organisatie van La Vuelta Holanda. Er wordt ingezet op duurzaam vervoer, er zijn strakke richtlijnen voor promotiemateriaal en de wielrenners worden tijdens de etappes in Nederland vooraf gegaan door een groene karavaan, bestaande uit duurzame voertuigen met een duurzame boodschap.

Binnen dit rijtje van duurzame maatregelen en initiatieven valt ook plogging; een uit Scandinavië overgewaaide trend. Plogging is een samenvoeging van de woorden 'plocka upp' (oppakken in het Zweeds) en jogging. Al bewegend afval opruimen dus.

Tussen 22 en 31 augustus ruimen vrijwilligers de bermen langs het parcours op. "Op dit moment hebben we voldoende vrijwilligers om over 60 kilometer de bermen van het Vuelta-parcours op te ruimen'', vertelt Lieke Roos, RBT-projectleider. "Onze ambitie is de volledige route van 100 kilometer tussen Rhenen en Utrecht te doen.''