Windmolens op de Utrechtse Heuvelrug keren de komende jaren niet terug als onderwerp van gesprek in de politiek. Ook aan de zondagopening van winkels wordt niet getornd, zo zijn de partijen die het dagelijks bestuur gaan vormen, overeengekomen.

De winkels in de dorpen van Utrechtse Heuvelrug mogen doordeweeks en op zaterdag van 6.00 uur tot 22.00 uur open en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur, met uitzondering van een aantal feestdagen zoals Tweede Paasdag. Daar verandert in de vier jaar van de huidige raadsperiode niets aan als het aan burgemeester en wethouders ligt.

BVHLokaal, VVD, D66 en SGP gaan dat college vormen en momenteel lopen onderhandelingen over portefeuilleverdeling onder de nieuw te benoemen wethouders en over de bemensing van die posten. Namen zijn nog niet bekend, maar een officiële installatie staat gepland op woensdag 25 mei.

Supermarkten

Hoewel lang niet alle winkeliers zitten er op zitten te wachten om op zondag de hele dag open te gaan, bestaat die wens wel bij sommige supermarkten. Maar zelfs met het verzoek om bij speciale gelegenheden, zoals rond Kerst, een paar uurtjes extra open te gaan, vingen zij tot nu toe bot.

Eerder bleek al dat de nieuw gekozen gemeenteraad in elk geval op een groot aantal onderwerpen overeenstemming kan vinden. Maar niet als het gaat om de eventuele komst van windmolens als bijdrage aan een klimaatneutrale gemeente. Het nieuwe college zal op dat punt geen inspanning leveren in de vorm van voorbereiding, vergunning of onderzoek in relatie tot industriële windturbines op het grondgebied van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, hebben gesprekken tussen de partijen duidelijk gemaakt.