Het aantal WW-uitkeringen blijft dalen in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht. UWV verstrekte daar eind april 7933 WW-uitkeringen, dat is 3,5 procent minder ten opzichte van een maand geleden en 32,3 procent minder dan een jaar geleden.

Het toont de krapte die er is op de arbeidsmarkt. Vele bedrijven zijn op zoek naar personeel, maar dat is er niet altijd. Zo laten ook de cijfers in Midden-Utrecht zien, in bijvoorbeeld de ICT-sector. Daar waren eind december 2021 naar schatting bijna 2.700 vacatures en werkgevers verwachten dat hun problemen om de vacatures in te vullen, alleen maar verder gaan toenemen.

Onvoldoende vakkennis

Het ontbreekt sollicitanten volgens werkgevers aan voldoende vakkennis of de benodigde werkervaring. Ook de specialistische aard van het werk maakt vacatures moeilijk vervulbaar. Twintig procendt van de werkgevers zoekt daarom personeel in het buitenland. Bijna de helft van de ICT-werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures neemt ook kandidaten aan die niet aan álle functie-eisen voldoen, en leidt ze dan zelf verder op.