Museum Catharijneconvent heeft plannen om voor rond de 30 miljoen euro te verbouwen. De stijging van het aantal toeschouwers maakt dat noodzakelijk. Volgende stap is een geschikte architect vinden.

Het huidige museumgebouw heeft capaciteit voor 100.000 bezoekers per jaar. Dat voldoet niet meer, omdat in praktijk 160.000 mensen hun weg naar binnen vinden. Voor tentoonstellingen zoals Maria Magdalena, er komen schoolkinderen voor educatieve programma’s, families die het Huis van Sinterklaas bezoeken en toeristen.

Grootste collectiestuk

Het museum (anno 1979) is gevestigd in het hart van Utrecht in een laatmiddeleeuws kloostercomplex en herbergt een collectie christelijke kunst- en cultuurhistorische objecten. Het kloostergebouw is volgens directeur Marieke van Schijndel het grootste collectiestuk.

Het Catharijneconvent zet in op een geheel vernieuwde collectiepresentatie in het kloostergebouw, een paviljoen waar twee tijdelijke tentoonstellingen tegelijk geprogrammeerd kunnen worden en in de nieuwbouw zullen straks onder andere het entreegebied en het museumcafé te vinden zijn.

Nu het voortraject erop zit, gaat het museum nu op zoek naar een architect. Na Europese aanbesteding zal dit jaar het aantal gegadigden worden teruggebracht tot maximaal vijf architectenbureaus. In het voorjaar van 2022 zullen zij hun visie presenteren, waarna het museum voor de zomer van de architect kiest.

Geraamde kosten

Wanneer de verbouwing start hangt van de uitwerking van de plannen af. Het museum streeft ernaar om niet of zo kort mogelijk te sluiten. De kosten van de verbouwing worden geraamd tussen de 30 en 35 miljoen euro.