Scholierenbeweging Fridays for Future organiseert vandaag een klimaatstaking om te pleiten voor meer actie tegen klimaatverandering. In tientallen landen worden demonstraties gehouden. In Nederland komen de actievoerders in de middag bijeen op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ze noemen het "schandalig dat er zo weinig wordt gedaan".

Volgens de scholieren laat het recentste rapport van het wetenschappelijke klimaatpanel IPCC er geen enkele onduidelijkheid over bestaan dat het "tijd is voor radicale veranderingen". Het IPCC, waar honderden klimaatwetenschappers uit tientallen landen aan bijdragen, liet vorige maand in een vuistdik rapport zien dat de aarde in ongekend tempo opwarmt. Al binnen de komende twintig jaar kan de grens van 1,5 graad toename worden overschreden.

Naarmate de temperatuur verder stijgt, groeien de gevolgen. IJskappen smelten, de zeespiegel stijgt, extreem weer komt steeds vaker voor en meer gebieden verdrogen. Volgens de wetenschappers is de invloed van de mens inmiddels "overduidelijk". Door onze uitstoot is de concentratie CO2 in de atmosfeer enorm gestegen. Omdat CO2-moleculen warmte vasthouden, leidt dat tot opwarming.

Hoewel het demissionaire kabinet 6,8 miljard euro uittrekt voor klimaatbeleid, vindt Fridays for Future dat veel meer nodig is. "Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we gewoon meer van hetzelfde water-bij-de-wijnbeleid", stelt de jongerenorganisatie. "Zo poldert de politiek de polder weg."