Utrecht krijgt 1,6 miljoen euro van het Rijk voor het opvangen van regenwater dat nu nog wegstroomt in het riool. Met de subsidie wordt de stad volgens wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) klimaatbestendiger.

Het geld uit Den Haag wordt verdeeld over tien projecten verspreid over de stad. De grootste bijdrage (ongeveer 330.000 euro) gaat naar de 'groenarme' Rivierenwijk. Hier werkt de gemeente samen met bewoners aan de vergroening van het Maasplein en de aanleg van een groot aantal geveltuinen.

Het Herderplein in de wijk Oog in Al wordt het eerste waterplein van Utrecht. Bij extreme neerslag vangt het plein regenwater op en voert dit via een infiltratieriool - riool met kleine gaatjes - af naar de bodem, waar planten en bomen van kunnen profiteren. Extra groen moet bijdragen aan verkoeling in de zomer.

'Welkome aanvulling'

Wethouder Diepeveen noemt de investering in de tien projecten 'belangrijk, gelet op de klimaatveranderingen'. "Zo houden we de stad ook op de langere termijn leefbaar en veilig. Bovendien zorgt het voor een groenere stad waar zowel mensen als dieren profijt van hebben. Deze bijdrage is dan ook een meer dan welkome aanvulling op wat wij zelf doen om onze stad klimaatbestendiger te maken."