Geen feestjes en alcohol, geen overnachtingen en dus ook geen introkampen. Utrechtse studenten balen: volgens hen zorgden té strenge regels op de Hogeschool Utrecht (HU) ervoor dat de introductieperiode onnodig sober is verlopen.

Waar 'buurstudenten' op de Universiteit Utrecht wel op kamp konden en een biertje mochten drinken, was dat op de HU niet het geval. Daarom werd er donderdag aan het eind van de middag door zo'n 75 studenten ludiek geprotesteerd. Zittend op kratjes op het regenboogfietspad in Utrecht Science Park maakten zij duidelijk dat de regels van de HU 'te streng' zijn. Bij dit 'kratzitten' worden de biertjes in het krat opgedronken.

Volgens voorzitter Adil Lachhab van VIDIUS Studentenunie was de boosheid al groot, maar werd die nog groter toen bij de demonstrerende studenten het bericht doorsijpelde dat het College van Bestuur (CvB) van de HU uitgerekend op het moment van de actie een zogeheten 'jaarstart' hield. "In een hotel, mét overnachting en mét alcohol. Op zich snappen we dat ze dat doen, maar het gaat erom dat juist dit van de studenten is afgenomen."

Lachhab hoopt dat het kratzitten tot een gesprek met het CvB gaat leiden, "maar daar is nog geen concreet plan voor."