In Utrecht komt een tijdelijke prikplek van een maand in de Ulu Camii moskee, een van de grootste islamitische gebedshuizen van Nederland. Vanaf aanstaande zondag kunnen mensen zich hier een maand lang ieder weekend laten vaccineren tegen het coronavirus, dat meldt de GGD regio Utrecht (GGDrU).

Personen vanaf twaalf jaar kunnen zich hier zonder afspraak zich laten vaccineren met het Janssen-, Pfizer- of BioNTech-vaccin. Het vaccineren in de moskee gebeurt één dag in het weekend. De Ulu Camii moskee ligt centraal in Utrecht en is goed bereikbaar voor veel inwoners uit de stad.

Lydia van der Meer, woordvoerder GGD Utrecht, laat in een reactie weten dat de GGD blij is dat de moskee wil meewerken. "Het is een bijzondere locatie om te mogen prikken. We gaan het voorlopig een maand doen en zullen bij succes uitbreiden."

Naast het vaccineren gaat de GGDrU informeren en vragen beantwoorden. Hiermee hoopt de organisatie de vaccinatiegraad druppelsgewijs nog hoger te krijgen in de regio, aldus Van der Meer. "Soms komen ze eerst alleen voor informatie en dan staat de week erna de hele familie op de stoep. Ook steeds meer jongeren laten zich vaccineren. Soms ook omdat ze familieleden zijn verloren en zien wat voor gevolgen het coronavirus kan hebben."

Volgens Van der Meer is het sentiment rondom het vaccineren aan het veranderen. "We zijn al twee maanden bezig in de wijken en het gaat de goede kant op. Inmiddels hebben we 1500 mensen gevaccineerd op de fijnmazige locaties in Utrecht. Mensen vertrouwen ons omdat we samenwerken met bekende gezichten en organisaties uit de wijken. Dat is de sleutel van het succes in Utrecht."