D66-raadslid Ellen Bijsterbosch heeft besloten de Utrechtste gemeenteraad te verlaten. Ze verloor recent de race om het lijsttrekkerschap van Maarten Koning. En dat betekende het begin van het eind voor Bijsterbosch in de Utrechtse raad. Ze zwaait over acht maanden af.

Ze maakt haar besluit - dat ze kwalificeert als 'een ingewikkelde knoop ' - bekend op social media. "Het zal veel van jullie niet ontgaan zijn dat ik me kandidaat had gesteld als lijsttrekker voor D66 Utrecht en dat ik die verkiezing niet gewonnen heb. Ik had erg veel zin om aan een nieuw verhaal voor D66 en de stad te bouwen. De campagne die ik heb gevoerd was het allerengste en ook het allerleukste dat ik ooit heb gedaan. Met lefgozers en lefwijffies die achter me stonden. Slimme, hardwerkende, lieve mensen die ik bovendien op de vreemdste uren nog kon bellen. Ik had het niet anders willen doen en ik ben er ook nog steeds trots op. Maar het was niet genoeg."

Maatschappelijk betrokken

Na haar verlies zei ze de aanname te krijgen dat ze 'toch wel door zou gaan'. Maar de politica heeft anders besloten. "Volksvertegenwoordiger zijn in de stad die mij zo dierbaar is - ik zou het nog wel honderd jaar kunnen doen. Maar Maarten is verkozen als onze lijsttrekker, hij zal D66 Utrecht leiden. En ik vind dat democratisch gemaakte keuzes over het leiderschap en de koers ook wel echte consequenties mogen hebben. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om mij niet opnieuw te kandideren voor een nieuwe periode."

Ze kondigt aan dat ze zich maatschappelijk in blijft zetten in Utrecht. "Utrecht blijft mijn stad. Gelukkig zijn daar wel duizend manieren voor, ook buiten de politiek." Bijsterbosch (34) toog in 2004 van de Veluwe naar Utrecht, waar ze sindsdien woont.