De enorme knal in de Utrechtse Geuzenwijk van zaterdagavond is vermoedelijk veroorzaakt door veel zwaar vuurwerk dat is gebruikt als explosief. Dat vermoedt de politie, die nog onderzoek doet naar de grote explosie op het plein bij de Lumbresstraat.

Door de ontploffing spatte een muur van gewapend beton bij een sportveld aan de aangrenzende Boisotstraat uiteen en kwamen de brokstukken tientallen meters verderop terecht. Vijf woningen, vier geparkeerde auto's en twee bouwketen liepen forse schade op. "Voornamelijk aan de ruiten door de schok van de explosie en rondvliegende brokstukken", aldus de politie. Niemand raakte gewond.

De doffe dreun werd in meerdere wijken gehoord en gevoeld. Ook zagen mensen een soort stofwolk in de vorm van een paddenstoel opstijgen. Burgemeester Sharon Dijksma reageerde zaterdag via Twitter. "In heel Utrecht was vanavond een enorme explosie te horen. Vooralsnog lijkt het erop dat er alleen materiële schade is. Ik leef zeer mee met de geschrokken buurtbewoners."

De politie vraagt getuigen en mensen die meer weten hun informatie door te geven. Ook meldt de politie dat zwaar vuurwerk dat ligt opgeslagen in woningen en schuren "levensgevaarlijk" is voor de buurt. "Lichte wrijving kan dit al tot ontploffing brengen, met alle gevolgen voor omwonenden van dien."