De politie heeft vrijdag in een Utrechtse woning 47 verwaarloosde honden en een ara (papegaai) in beslag genomen. Ze leefden in kleine kooien die ernstig vervuild waren.

De politie kwam de verwaarloosde dieren op het spoor na een melding over een dode hond in het water. Na verschillende signalen kwamen er meerdere Utrechtse adressen in beeld, waar dieren werden gehouden om mee te fokken. De politie viel vervolgens drie woningen binnen.

In een van de huizen troffen agenten de 48 verwaarloosde dieren aan in kleine en ernstig vervuilde kooien. De dierenarts constateerde dat de dieren er slecht aan toe waren, waarop ze uit het huis werden gehaald. Ze zijn ondergebracht op een geheime locatie.

De eigenaar was tijdens de inval niet thuis en is niet aangehouden. Hij zal later worden gehoord door de politie. De Dierenbescherming heeft twee andere eigenaren van dieren een dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat de opvang verbeterd wordt.

Hondenbezitters die vermoeden dat hun huisdier van een van de drie fokkers afkomstig is, worden door de politie opgeroepen om zich te melden. Het gaat daarbij om chihuahua's, dwergkeeshonden, bostonterriërs, toypoedels en shih tzu's.