De schietpartij van 10 maart vorig jaar langs het Merwedekanaal in Kanaleneiland, waarbij twee mannen ernstig gewond raakten, kwam voort uit een ruzie over gokgeld. Dat bleek woensdag tijdens een pro-formazitting van een vijftigjarige Utrechter, die als schutter wordt vervolgd.

De Utrechter had, als uitbater van een gokgelegenheid aan de Amsterdamsestraatweg, samen met zijn broer afgesproken op een afgelegen plek langs de Zeehaenkade. Aanleiding was de claim van de vier mannen dat zij die avond geld hadden gewonnen bij het gokken, maar niet uitbetaald kregen.

De verdachte - die claimt uit noodweer te hebben gehandeld omdat hij bang was voor een criminele afrekening - wordt vervolgd voor een dubbele moordpoging. Buurtbewoners werden op de bewuste avond opgeschrikt door de schoten.

De broers vluchtten naar het buitenland. De één meldde zich bij de politie, de ander werd op Schiphol aangehouden toen hij terugkeerde uit Turkije. De verdachte wil pas bij de inhoudelijke behandeling op 23 juni meer over de zaak vertellen.

Het politieonderzoek is inmiddels afgerond.