De harde knallen die Utrechters in de nacht van zondag op maandag wakker deden schrikken, werden veroorzaakt door drie zware explosieven die werden afgestoken in de wijk Zuilen. Dat meldt de politie dinsdag na extra onderzoek.

Agenten vonden op het Muiderslotplantsoen in de grond afdrukken van de explosieven. Welke explosieven dit zijn, wordt momenteel onderzocht in het laboratorium. Er raakte niemand gewond bij de ontploffingen.

De politie weet nog niet waarom de explosieven zijn afgestoken. Het korps doet daarom een dringend beroep op de dader om zich te melden. Ook worden mensen met beveiligingscamera's opgeroepen hun beelden te delen met de politie.

De knallen klonken rond 5.15 uur. Op beveiligingsbeelden van een Utrechter zijn drie doffe klappen te horen. De meldkamer ontving verschillende meldingen, zelfs van mensen uit Vleuten en Maarssen, maar van een auto of een dader ontbrak ieder spoor.

De politie kamde in eerste instantie de omgeving van winkelcentrum Rokade uit, omdat het geluid daar vandaan leek te komen. Da agenten vonden daar echter geen sporen van vuurwerk of explosieven. Na een tip van buurtbewoners kwamen ze bij het Muiderslotplantsoen uit.