In de gemeente Utrecht werden 4.596 coronaboetes en 586 waarschuwingen uitgedeeld in de periode tussen 16 maart 2020 en 4 april 2021. Utrecht is daarmee een van de koplopers in Nederland als het gaat om de hoeveelheid uitgeschreven coronaboetes.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de politie en data-analysebureau LocalFocus. Dat komt neer op 12,6 boetes per duizend inwoners. Anders gezegd: ruim één op de honderd Utrechters heeft een coronaboete gekregen.

Hetzelfde geldt voor Nieuwegein, waar 10,4 op de 1.000 inwoners een coronaboete kregen. 273 mensen uit Nieuwegein werden op de bon geslingerd.

Utrecht spant daarmee de kroon in Nederland, samen met onder meer Rotterdam, Groningen en Amsterdam. Het grotere aantal boetes in de Randstad ligt volgens de politie voor de hand. "In grote steden wonen meer mensen dicht bij elkaar dan op het platteland. Ook is er daarom in steden meer politie op straat."

Het kleinste aantal boetes in de regio werd uitgeschreven in Lopik: 33 boetes en 25 waarschuwingen, slechts 2,3 per 1.000 inwoners.